ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияЖивотНовини

Наблюдаваме лунно затъмнение

Последното за годината частично лунно затъмнение ще се наблюдава тази вечер – 28 октомври, в интервала от 22:35 часа до 23:53 часа.

Лунното затъмнение е астрономическо явление, което се случва тогава, когато Земята е между Слънцето и Луната, а сянката ѝ пада върху Луната. В резултат на това тя временно се премества в сянката на Земята, създавайки впечатление за затъмнение. Резултатът е, че луната изглежда така, сякаш парче е „отхапано“ от нея.

Наблюдаваме първото от двете лунни затъмнения за 2023 г.

Това, което наблюдаваме тази нощ е известно в Северното полукълбо като „Луната на ловеца„. Според легендата яркостта на тази фаза на луната някога е служила като идеален фон за ловците да проследят дивеча, който се е увеличил през лятото, точно преди настъпването на зимата.

Луната на ловеца ще избледнее за момент, докато пътува през сянката на Земята в частично лунно затъмнение. Това астрономическо събитие ще бъде видимо във всички региони, където по това време ще бъде нощ. Това включва Европа, Азия, Австралия, Африка, Северна Америка и Северна и Източна Южна Америка, както и Тихия, Атлантическия и Индийския океан, както и Арктика и Антарктика.

Максималната фаза ще настъпи в 23:14:06 ч. Краят на затъмнението от сянката ще бъде в 23:52:50 ч., а на затъмнението от полусянката – в 01:26:33 ч.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина