АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножа

Какво свързва Николай Пловдивски с проф. Анастас Герджиков

Двамата са в болничното настоятелство към „Булфарма”, заедно със Стефка Костадинова

Николай Пловдивски, проф. Анастас Герджиков и Стефка Костадинова. Какво може да свързва митрополит от БПЦ, ректор на най-големия университет у нас и кандидат за президент, и олимпийска шампионка? Отговорът е „Булфарма”- дружеството, зад което седят УМБАЛ „Софиямед“-гр. София, УМБАЛ „Пълмед“-гр.Пловдив, УМБАЛ „Здраве“-гр.Пазарджик, МБАЛ „Здраве“-гр.Велинград, МБАЛ „Проф.Д.Ранев“-гр.Пещера, МБАЛ „Бургасмед“-гр. Бургас.

Николай Методиев Севастиянов, Атанас Георгиев Герджиков и Стефка Георгиева Костадинова са хората в Управителния съвет на болничното настоятелство „Вяра, Надежда, Любов”, което е независим контролен орган към всяко от шестте лечебни заведения от групата на „Булфарма”. Председател е именно митрополит Николай. Сдружението е учредено съгласно разпоредбите на Закона за юридическите лица с нестопанска цел и Закона за лечебните заведения през.юли тази година.

„ По единодушно решение на Светия синод на Българската православна църква Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай заема председателското място на болничното настоятелство, което е независим контролен орган към всяко от шестте лечебни заведения – УМБАЛ „Софиямед“-гр. София, УМБАЛ „Пълмед“-гр.Пловдив, УМБАЛ „Здраве“-гр.Пазарджик, МБАЛ „Здраве“-гр.Велинград, МБАЛ „Проф.Д.Ранев“-гр.Пещера, МБАЛ „Бургасмед“-гр. Бургас. Заместник-председател на Управителния съвет на настоятелството е олимпийската шампионка и многократна носителка на европейски и световни титли, световна рекордьорка в дисциплината скок на височина и председател на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова. Член на съвета е ректорът на Софийски университет „Св.Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков. Всички те не са политически обвързани, което е гаранция за тяхната безпристрастност, а чрез обществената значимост на личността си те ще гарантират прозрачност и добросъвестност при вземането на решения в полза на Пациента”, пише на сайта на университетска болница „Софиямед”. И допълват, че към Болнично настоятелство “Вяра, Надежда, Любов” може да се присъединят личности с положителен имидж в обществото, които не са обвързани партийно. Членовете на сдружението се приемат от Управителния съвет на сдружението. Кандидатът за член на сдружението подава писмено заявление до Управителния съвет. Членуването в настоятелството е доброволно. Членове могат да бъдат юридически лица – лечебни заведения за болнична помощ , както и дееспособни и навършили пълнолетие лица, които са общественици физически лица. Член на сдружението може да бъде всяко лице, което споделя целите на сдружението и средствата за тяхното постигане, изпълнява неговия устав и плаща редовно членския си внос, в срока, предвиден в устава.

„ Настоятелството е независим посредник между пациентите и всяко лечебно заведение от групата и пациентите и държавата, като насърчава инициативи в областта на здравеопазването за по-добро задоволяване на обществените потребности от качествени медицински услуги. То има правото да предлага мерки за подобряване дейността на лечебните заведения, като при необходимост и да провежда инициативи, информационни и дарителски кампании с цел мобилизиране на обществени сили и средства за подпомагане на Пациента. Настоятелството има възможност да участва и в разпределянето на направени дарения на болничната група като то е независим орган към всяко от шестте лечебни заведения. Настоятелството заседава най-малко веднъж годишно по инициатива на една трета от членовете си или по искане на управителния орган на лечебното заведение. Болничното настоятелство има спомагателни функции на мениджмънта на болниците с оглед осигуряване на Пациента на бърз и улеснен достъп до качествена здравна услуга”, разясняват на сайта си от „Софиямед”.

Припомняме, че пловдивският митрополит често заема политическа позиция, като се изказва в подкрепа ГЕРБ, а един от най-близките му хора Радомир Чолаков, вече два пъти депутат от партията, е председател на инициативния комитет, който издигна проф. Анастас Герджиков за кандидат-президент.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

6 коментари

  1. С интерес и вълнение четем задълбочена публицистика, не просто новинарска журналистика.

    Огелпени като спагети „безпарийни“ „безпристрастни“ ЧИТАВИ българи, майно льо, ама под злия поглед на Аятоллаха от ДЪРЖАВНАТА църква с неизтрезняващите „веро“учителки дето прослави Режима БоБо, БоБоДВЕ и най-вече Режима БоБоТРИ.

    Николай Методиев Севастиянов ли ми е името или СТОИМЕНОВ? А като е МУТРО’ПОЛИТ(ик) не трябваше ли да е МОНАХ С МОНАШЕСКО ИМЕ задължително при пострижението – вместо да кара с даденото му от Татенцето Бияч-БАРЕТА от потомствената номенклатура на БКП? Че не е помирисвал манастир знаем. Че не е християнин щом НЕ ВЯРВА ВЪВ ВИДОВДЕН се сещаме. Че е Герголюб БАРЕТОВ сме чували. Но чак пък . . . БУЛФАРМА? Че то е мтъсна дума, бе попе!

    Като дойде ВИДОВДЕН за къде си, г-це Константинова?

  2. Никой не може да е независим! Това са пълни глупости за независимостта. В едно общество всеки зависи от някой друг. Въпроса е от кого и как? При ректора май вече е ясно – ДПС. Дали това е лошо, всеки да си прецени.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина