НовиниСпортСпортен Пловдив

Академик в Топ 4 на Балканската лига след разгром на Куманово

Академик Пд грабна втора убедителна победа в група G от втората фаза на Балканската лига. Пловдивският баскетболист тотално надигра и разгроми гостуващия Куманово с 96:68 /27:15, 19:16, 29:17, 21:23/, след като го победи и в Северна Македония в предишния мач. Отборът на старши треньора Йордан Янков изнесе много силен двубой с отлична игра в защита и на бърза атака и точен мерник от тройката и в нито един момент не постави успеха си под съмнение. С него пловдивчани се класираха за финалната четворка в турнира.

Академик започна силно и натрупа солиден аванс още в началото. Домакините овладяха борбата под своя кош и с ефективна бърза атака и две тройки на Николов, Карсън и Бачев поведоха с 21:4 след само 6 минути игра, първата четвърт завърши с 15 точки преднина за пловдивчани. Разликата в полза на Академик удари 20 точки по-малко от 3 минути от началото на втората четвърт, а на почивката авансът на домакините бе 18 точки. В началото на третата четвърт гостите стопиха пасива си до 14 точки, но постепенно баскетболистите на Академик отново установиха контрол над мача, като продължиха с точния си мерник в далечната стрелба. С три поредни тройки на Николов, Бачев и Гуджино разликата в тяхна полза набъбна на 22 точки, а малко след това – на цели 30 преди последните 10 минути. В тях авансът на домакините дори набъбна още повече, а дебютните си точки записа и Александър Гюнтер.

Петима играчи на победителите записаха двуцифрен актив – Томислав Минков бе най-резултатен с 16 точки, Васил Бачев добави 14, от които 4 тройки, Обрад Томич вкара 13 и остана на една борба от дабъл-дабъл, Антъни Гуджино и Николай Николов завършиха с 12 и 10 точки. За гостите се отличиха Бранислав Джекич с 12 точки, Александър Андрейевич с 10 и Горян Марковскии Ненад Зивчевич с по 10. На 25 март Академик гостува на израелския Апоел Холон.

Коментари след мача:

Игор Георгиевски, старши треньор на Куманово: Академик проведе много добре мача тактически, напипа слабите ни места и се възползва от грешките ни. Имахме доста отворени шутове, които пропуснахме и това също бе причина за загубата ни. Не може да се прави сравнение с двата ни мача от първата фаза, които спечелихме срещу Академик. Този отбор е още по-силен сега с играч като Карсън. Сега ни остава първенството, ще се опитаме да влезем в Суперлигата.

Отис Ливингстън, Куманово: Началото на мача бе лошо за нас, както се случи и в някои от последните ни мачове. Академик е много добър отбор, срещу когото е трудно да се изправиш, ако си започнал зле. Може да стреля добре, много е добре физически, спечели борбите под коша. Поздравления за тях, спечелиха по-важните мачове срещу нас и им пожелавам да стигнат още по-далеч в турнира.

Йордан Янков, старши треньор на Академик Пд: Не мога да кажа, че в първата фаза сме подценили Куманово, но и при двете ни загуби не издържахме физически, защото се намирахме в поредица от срещи. Тези два мача сега бяха много важни – за да покажем, че можем да ги победим и заради класирането във финалната четворка на Балканската лига. Куманово е добър отбор с добри играчи, но ние бяхме пределно мотивирани. Момчетата спазваха геймплана, имаха висок процент от тройката, извлякохме и поуки от турнира за Купата на България и успяхме да поработим. Видя се, че сме вдигнали нивото на тима. Забелязал съм, че когато атмосферата и отношенията в отбора са спокойни и приятелски, ефектът е по-голям. Разбира се – когато трябва – се повишава тон. Имаме представа от Апоел Холон, който е много качествен отбор, ще направи необходимия скаутинг, за да продължим да радваме феновете ни.

Томмислав Минков, Академик: Много съм доволен от играта, която показахме. Видя се, че сме достойни за финалната четворка. Влязохме в мача доста по-агресивно от съперника, взехме борбата, което е много важно. Ще се борим всеки мач за победа. Надявам се да разберем слабите страни на Аполон Холон. В Пловдив се чувствам страхотно, атмосферата е много добра, разполагаме с всичко, от което се нуждаем.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина