Новини

7 любопитни и малко познати факта за волейбола

Волейболът е интересен, динамичен и непредсказуем спорт, който се практикува както професионално, така и любителски по цял свят.

И както всички останали спортове си има милиони почитатели, които следят двубоите на любимите си отбори, без значение дали играят на регионално или на международно ниво.

Тези верни фенове знаят перфектно правилата на играта, имат своите фаворити и се вълнуват искрено за всяка отбелязана точка.

Ако и вие обичате този спорт и не пропускате да гледате волейбол на живо през платформи като тази тук, тогава сте наясно дори и с малките детайли от правилата на играта.

Днес обаче искаме да ви запознаем с няколко забавни и странни факти за волейбола, които сигурни сме, ще ви изненадат и ви накарат да го заобичате още повече от преди.

В началото волейболът се е наричал Mintonette

Ако някой днес ви попита дали следите първенството по “минтонет”, едва ли ще ви мине през ума, че става въпрос за волейбол.

Но когато през 1895 година играта е създадена, тя се е наричала точно така.

Наречена е така на името на създателя си, Уилям Г. Морган и е позната под това име, докато професор Алфред Халстед (професор в същия университет като създателя на този спорт) не ѝ дава името “волейбол”.

Правилото на трите докосвания

През първите години правилата на играта са допускали неопределен брой подавания на топката между играчите от един отбор, преди тя да бъде прехвърлена през мрежата.

Това се променя, след като по време волейболен турнир във Филипините играчите от единия отбор правят рекорд с 52 докосвания (подавания) помежду си, което удължило срещата до безкрай.

За да предотвратят това супер дълго разиграване, от местния волейболен комитет прибягват до хитрост като въвеждат правилото на трите докосвания.

Войници популяризират волейбола в Европа

До началото на Първата световна война волейболът е популярна игра основно в САЩ, Канада и някои други страни в Северна Америка.

По време на ПСВ тази игра става популярна и в Европа и то благодарение на американските войници, които играели волейбол по време на кратките почивки между военните операции.

“Забивката” е измислена във Филипините

“Забивката”, толкова популярен днес прийом за отбелязване точка във волейбола не е съществувала до момента, в който по време на волейболен двубой на Филипините нападателят на единия отбор не изпълнява изключително силен и мощен удар над мрежата на противниковия отбор.

От този момент нататък играчите, изпълняващи “забивки” започват да се наричат “Бомберино”, а забивката – “бомба”.

Либерото – позиция във волейбола от 1999 година

Като фенове на волейбола сигурни сме, че сте наясно, че един волейболен отбор се състои от шест играча, всеки от които заема важна позиция.

Но има една позиция, която е най-силно дефинирана и това е позицията на либерото.

Това е дефанзивен играч, който се отличава от останалите играчи с различния цвят на екипа си и с по-ниския си ръст. Неговата основна задача е да посреща началния удар и да играе в защита.

1930 – та – началото на плажния волейбол

Идеята на създателя на волейбола е играта да се играе само на закрито и няколко десетилетия тя се е играла точно така.

В края на 20 – те и началото на 30 – те години на миналия век обаче любители на волейбола от Калифорния решават да излязат навън и да играят на плажа.

Така се ражда плажният волейбол, който и до днес има много голям брой почитатели по света.

Волейболът и дебютът му на Олимпийските игри

Въпреки, че Международната волейболна федерация е създадена през 1947 година и под нейната егида се провеждат световни първенства по волейбол, играта прави своя дебют на Олимпийските игри едва през 1964 – та.

Това става по време на Игрите в Токио и оттогава до днес волейболът заема напълно заслужено своето място като олимпийски спорт.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина