БългарияГрадътКултураНовини

Прочутият цигулар Светлин Русев открива юбилейния XV Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” 2024

На 12 май на сцената на Балабановата къща световноизвестният цигулар Светлин Русев ще изнесе солов рецитал – формат, който разкрива по най-добрия начин висшето инструментално майсторство на един от най-обичаните български музиканти.

В концерта – откриване на XV Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” ще бъде включен и друг много важен акцент – Светлин Русев ще представи пред публиката и ще музицира с избран от него млад талант.

Фестивалът е част от Културния календар на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Министерство на културата, Фондация Музикартисимо.

Светлин Русев е роден през 1976 в Русе. Започва да свири на цигулка на петгодишна възраст в „НУИ Проф. Веселин Стоянов” под ръководството на своята майка. През 1991 постъпва във Висшата национална консерватория за музика в Париж, в класовете на Жерар Пуле, Деви Ерли и Жан-Жак Канторов. През 1994 журитo на Консерваторията единодушно го награждава с Първа награда за цигулка и Първа награда за камерна музика. Носител е на множество международни награди, най-престижни сред които са от конкурсите в Индианаполис, Мелбърн и Маргарита Лонг – Жак Тибо. През 2001 е отличен с Голямата награда, Специалната награда на публиката и Специалната награда за най-добра интерпретация на концерт от Й. С. Бах на Първия международен конкурс в Сендай, Япония. По време на изложбата „Midem” в Кан през 2000 е определен за „класическо откровение” на aсоциацията „Адами”, а през 2001 е избран за спонсорство от Корпоративната фондация на Natexis-Banques Populaires.

Свири редовно като солист с различни оркестри от ранга на Националния оркестър на Франция, Филхармоничния оркестър на Френското национално радио, Сеулската филхармония, Филхармонията на Токио, Филхармонията на Сендай, Симфоничния оркестър на Индианаполис, Филхармонията Джордже Енеску – Букурещ, Оркестъра на Румънското национално радио, СО на БНР, Президентския оркестър – Анкара, Филхармонията на Йоханесбург и други оркестри в САЩ, Латинска Америка, Азия и Европа. Работи с диригенти от класата на Мюнг-Вун Чунг, Леон Флайшер, Йехуди Менухин, Юзо Тояма, Марек Яновски, Реймънд Лепърд, Джон Акселрод, Ари ван Бейк, Франсоа-Ксавие Рот, Жан-Жак Канторов, Денис Ръсел Дейвис, Лионел Бренге, Лео Хосейн, Емануел Кривин, Мико Франк. Свири на най-престижните концертни сцени по света: Болшой театър, Сънтори Хол, Sumida Triphony Center Hall, Център за изкуствата – Сеул, зала „Плейел”, ЮНЕСКО, Театър Шанз-Елизе, Театър Шатле, Citédela Musique, Театър Dela Ville, Halleaux Grainsde Toulouse, Arsenal de Metz, Национална концертна зала „Бела Барток” – Будапеща, Alte Oper – Франкфурт, Palais des Beaux Arts в Брюксел и др. 

Особено търсен партньор в камерната музика, Светлин Русев работи с имена като Мюнг-Вун Чунг, Жан-Марк Луизада, Филип Касар, Ерик льо Саж, Антоан Тамести, Владимир Менделсон, Ксавие Филипс, Пол Майер, Филип Бернол. Член е на триото „Русев–Салк–Розанова” и на ансамбъл „Тангисимо”. След високо оценения запис с пианистката Елена Розанова на творби от Панчо Владигеров, Русев записва Concerto Funebre от К. Ам. Хартман с оркестъра на Оверн, под диригентството на Ариван Бейк. През 2009, отново с Елена Розанова, записват за „Integral” Classic произведения от Е. Изаи, Ц. Франк и Камий Сен-Санс, a през 2010 с пианиста Фредерик д’Ориа Никола осъществява звукозапис на Сонатите № 3 от Едвард Григ и Николай Метнер за „Fondamenta”.

Светлин Русев е бил последователно концертмайстор на Филхармонията на Френското радио, на Филхармонията на Сеул и на Оркестъра на Романска Швейцария в Женева, където е заемал преподавателско място в едно от най-реномираните учебни заведения в Европа – Haute École de Musique (HEM). Понастоящем е професор по цигулка в National Supérieur de Musique et de Danse  в Париж. 

Удостоен е с наградата „Музикант на годината” на БНР /2006/. Двукратен носител на приза „Кристална лира” на СБМТД /2006 и 2016/ и на награда „Русе“ за изкуство, култура, образование и наука. Избран за артистичен консултант на МФ „Мартенски музикални дни“ през 2017, през 2018 Светлин Русев става почетен гражданин на Русе, а през 2019 получава Почетния знак на Президента на Република България.

Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” – носител на престижните награди “Музикален проект на годината” в класацията “Музикант на годината” на БНР, Златен медал от Министерство на културата, Награда “Пловдив” за музика – в продължение на 15 години представя едни от най-изявените музиканти на нашето време. В юбилейната 2024 г. в програмата на неговите две издания – пролетно и есенно – са включени истински звезди на световната музикална сцена. Сред тях ярко се открояват прочутите цигулари Веско Ешкенази – концертмайстор на Кралския Концертгебау Оркестър – Амстердам, Светлин Русев, Албена Данаилова – концертмайстор на Виенската филхармония; световноизвестните оперни прими – Красимира Стоянова (камерзенгерин на Виенската опера) и Светлина Стоянова – мецосопран; знаменитият пианист Людмил Ангелов; изключителните ансамбли BELGIAN BRASS – Белгия, Солистите на Виенска филхармония – Австрия, Барокови солисти и много други.

Билети за концертите – онлайн в мрежата на Ивентим.бг и на място преди концертите.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина