АртГрадътКултураНовини

Традиционна изложба на жените от Града на художниците

Дружеството на пловдивските художници кани пловдивчани и гостите на града на откриването на традиционната ни изложба „Дами канят“, посветена на жените-творци и вдъхновеното от темата за жената творчество! 

Изложбата включва богат диапазон от произведения на визуалното изкуство – живопис, графика, фотография, N форми, рисунка и много други. В нея участват освен членовете на ДПХ, и външни гости – жени-творци. Тя е втора обща изложба от поредица от три такива, които включват покана за участие към външни гости. 

Темата за Жената в изкуството – трайна и постоянна, неизчерпаема и вечна. Жената като образ, символ, обект, главен мотив.  Жената като муза, вдъхновение, присъствие, опитност.

В днешния свят, в който се преосмислят утвърдените норми; разрушават се стереотипни нагласи; размиват се установени граници, установяват се немислими до сега порядки в обществото, е предизвикателство да се организира такава изложба. Различават ли се творбите на жените-творци? Има ли нещо специфично, по което се разпознава, че авторът е жена? Доколко личността в изкуството има влиянието на пола си? Вярно ли е, че има предубеждения към „женското“ творчество? Има ли „женски“ теми, „женско“ усещане, „женска“ чувствителност? Чрез изкуството се задават въпроси и  самото то е отговорът.

„Всяка жена, която взема участие в изложбата, е свободна да избере сама това, с което ще се представи. Мъжете е необходимо да се представят с работи, вдъхновени от темата. Очакваме резултатите да бъдат разнообразна експозиция, със силно лично присъствие на всеки един автор“, казват организаторите.

Откриването е на 07.03.2024 г., от 18.00 ч., галерия „ДПХ“, бул. „Цар Борис III Обединител“ 153.  Изложбата ще продължи до 23.03.2024 г. Куратори: Борислава Сотирова, Емилия Арабаджиева, Ирина Гърдева, Лидия Симеонова.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина