КултураНовини

Митът за Орфей и Евридика в супер продукция от гениалния Стефано Пода на Античния театър

OPERA OPEN ще представи една от най-мащабните оперни продукции на Античния театър до сега – премиерата на „Орфей и Евридика” от Глук на 15 юни от 21 часа. Режисьор, сценограф, художник на костюмите и хореограф е световното име Стефано Пода, а диригент е Лучано Ди Мартино.

Впечатлен от богатото наследство на тракийските земи, топ режисьорът предпочете поканата на Опера Пловдив да пресъздаде легендата за Орфей на Античния театър през 2019 пред ангажимент за Арена Ди Верона. Пода споделя: „Този герой на мита и на музиката, този символ на мелодрамата, която се ражда и се възражда и продължава да живее вечно благодарение на изключително дълбоките си корени, непознати за повечето хора, свързва по идеален начин зараждането на театъра и модерна Европа със земите около Пловдив. Ето защо да се представи  това заглавие в Античния театър е изключително висок символ, освен че е уникална възможност.”

Проектите на Стефано Пода са синоним на творческа екстравагантност, която води до дълбоки философски внушения. Спектакълът, който е създаден специално за програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, се основава на архетипни стихии като водата, земята, огъня, танца, пеенето, видовете ехо: символи на живота, които се сливат с безкрайността. За да пресъздаде Подземното царство на Хадес и мрачната пещера на Ада, Пода проектира река с водопади и пясъчни брегове за Античния театър като изцяло се възползва от архитектурните дадености на древната сцена. Специалните ефекти, които са без аналог за оперно представление в България, се изпълняват от специалисти от Киноцентъра в Бояна.

„Орфей и Евридика” е първата от „реформаторските” опери на Глук, с които  композиторът загърбва повърхностните барокови истории и самоцелната вокална виртуозност и се фокусира върху стойността на музиката, словото и театъра, поставяйки основата на операта, както я познаваме днес. Сюжетът проследява изпитанията, които Орфей трябва да преодолее, преминавайки  през Царството на мъртвите, за да стигне до Елисейските полета, където е сянката на неговата любима Евридика. По пътя той среща Призраци, Фурии, сенки на Герои и Героини, за които Стефано Пода като хореограф използва цялата балетна трупа на Опера Пловдив, както и допълнителни участници, подбрани с кастинг от десетки желаещи да участват в продукцията на Античния театър. Хорът, дирижиран от Драгомир Йосифов, също изпълнява сложни музикални и театрални задачи.

За ролята на Орфей е поканен Антонио Джованини –  един от най-актуалните контратенори в Европа. На премиерата във Виена през 1762 година партията е изпълнявана от кастрат, а след редакция, на премиерата в Париж през 1774 година,  тракийският певец е пресъздаден от контратенор – най-високия мъжки певчески глас, който е изключителна рядкост. Ролята на Евридика се изпълнява от Мария Радоева – една от най-талантливите певици, учили при Райна Кабаиванска.  Амур (Любовта) е очарователната солистка на Опера Пловдив – Светлана Иванова.

Традиционно постановките на Стефано Пода предизвикват интерес в световните оперни среди и премиерата на „Орфей и Евридика” от OPERA OPEN ще бъде посетена от редица чуждестранни журналисти от Италия, Австрия, Швейцария и Германия, ръководители на оперни театър от Италия, международна оперна публика, включваща организирани групи от Франция и дори гости с аристократични титли. Спектакълът ще бъде повторен и на 24 август в рамките на OPERA OPEN 2019.

work_Orfei_poster

Билети за „Орфей и Евридика” се продават на касата на Опера Пловдив, билетните и туристическите центрове в Пловдив, на касите на Ивентим в страната и онлайн на eventim.bg.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина