Пловдивчанката Мартина Вачева се присъединява към SARIEV Contemporary

Култура Новини

Вачева е първата пловдивчанка, която става част от листа творци на галерия Сариев

Родената в Пловдив Мартина Вачева вече е част от листа на представляваните от престижната галерия SARIEV Contemporary художници. Тя е на 30 години и е най-младият автор в листа на Сариев, както и първият, който живее и твори в Пловдив.

Мартина Вачева е един от най-талантливите и перспективни млади съвременни български артисти. Известният куратор и критик Крис Шарп споделя за работата и: „Основавайки се косвено на Поп традицията, привидно наивните и очарователни творби на Мартина Вачева съдържат подценена изтънченост, която може да се открие в начина и на използването на цвета, композицията и хумора. Заради цялата си очевидна непосредственост това, което тя прави, също се промъква у вас, разкривайки много повече, ако го оставите.”

Това присъединяване е естествен процес в развитието на отношенията на SARIEV Contemporary с авторката и работата ѝ с нейните основатели Веселина и Катрин Сариеви. Това са както галерийни проекти, така и проекти на създаденото от Сариеви Artnewscafe, Пловдив.

Сътрудничеството с Мартина Вачева започва през 2015 г. – период, в който тя създава тиражирани арт книги. Тогава по покана от страна на Сариев, в Artnewscafe се провежда „SERIAL PORTRAITS” – серия от три изложби с портретна илюстрация на Вачева от нейните тиражирани арт книги, а в рамките на фестивала НОЩ/Пловдив 2015, художничката участва с изложбата „Най-доброто от SERIAL PORTRAITS“, отново в  Artnewscafe.

Разпознавайки потенциала ѝ, тя е поканена през 2016 г. от галерия Сариев за самостоятелна изложба в рамките на дългогодишния проект на галерията “ФОН: Млади автори“, целящ да представя и подпомага млади художници и куратори. Изложбата носи името “Сериалити” и е с куратор Вера Млечевска. След успеха на “Сериалити” към Мартина следват покани за участие в кураторски изложби и проекти, сред които „Скъпи мой провинциалист“, куратор Виктория Драганова, Swimming Pool, София (2017), „Арт старт: Млади художници, които да следим през 2017-а“, куратори Весела Ножарова, Стефка Цанева, Даниела Радева, галерия Credo Bonum, София (2017), а през 2017-а е и сред селектираните за участие в изложбата на наградата БАЗА за млад художник в СГХГ, и печели наградата – резиденция в Ню Йорк и самостоятелна изложба в Института за съвременно изкуство – София, която предстои.

2017 г. е особено продуктивна за Вачева. Освен участия в многобройни изложби, тогава тя започва да работи керамика в ателието ѝ в Бретан (Франция), а в края на годината участва със site-specific рисунка във второто издание на груповата изложба Let Them Draw в SARIEV Contemporary, курирана от Правдолюб Иванов.
През 2018 г. работи на Вачева са включени в курираната от Натали Хойос и Райналд Шумахер изложба Baywatch, представяща селектирани топ млади автори от Източна Европа, организирана по повод откриването на Kunstverein Ost (KVOST), Берлин по време на Gallery Weekend. През тази година нейни творби влизат в колекциите на Art Collection Telekom, Metropolitan museum library collection, Ню Йорк и колекция Gaudenz B. Ruf, Цюрих и Виена.

На 9 ноември в SARIEV Contemporary се откри втората самостоятелна изложба на Мартина Вачева –  „Кал“, специално подготвена за галерията и включваща нови творби – керамика, изследващи образи от забравени български приказки и легенди, изработени в нейното ателие във Франция. Експозицията може да бъде видяна до 30 декември 2018 г.
В момента Вачева участва и в изложбата “Потапяне – ФОН: Млади автори от Пловдив” (1 – 25 ноември 2018) в Българското посолство в Хелзинки, Финландия. Тя е част от проекта на Сариев “ФОН: Млади автори“, куратор е Вера Млечевска, а останалите участници са младите художници Вълко Чобанов и Димитър Шопов.

През 2019 г. на Мартина Вачева предстоят участия в 33-то Биенале за графични изкуства в Любляна, Словения с куратори артистичния колектив Slavs and Tatars, както и в груповата изложба “Чуйте ни – Артистичен интелект” с курарори Натали Хойос и Райналд Шумахер, представяща колекцията на Art Collection Telekom – част от програмата на Пловдив 2019.

Списъкът с представени артисти на галерия SARIEV Contemporary, към който се присъединява Мартина Вачева, дава широк поглед към различни поколения художници и тенденции в изкуството. Авторите на галерията са професионални художници с международна кариера, които принадлежат към европейската художествена сцена. Галерията работи с утвърдени имена като Недко Солаков, Правдолюб Иванов, Стефан Николаев, Лъчезар Бояджиев, както и добиващите известност артисти като Камен Стоянов, Рада Букова и Вальо Ченков, а също така подкрепя развитието на по-младото поколение автори като Лубри, Войн де Войн и Викенти Комитски.

Мартина Вачева е родена през 1988 г. в Пловдив. Живее и работи в Пловдив и областта Бретан, Западна Франция. Завършила е Националната художествена академия, София, специалност Илюстрация и специалност Книга и печатна графика, а през 2012 г. специализира в илюстраторския клас на Георг Барбър (АТАК) в Университета по дизайн и изящни изкуства Бург Гибихенщайн в Хале, Германия.
През 2016 г. Sariev Contemporary представя първата ѝ самостоятелна изложба “Sereality” с куратор Вера Млечевска като част от изложбата „ФОН: Млади автори 2016“ на галерията. След успеха на изложбата нейните творби са изложени в много кураторски изложби и проекти като: „Lifestyles and Still Life“, куратор Вера Млечевска, Lubomirov/Angus-Hughes, Лондон, (2016); изложба на номинираните художници за наградата БАЗА за съвременно изкуство, Софийска градска художествена галерия (2017); „Изображението вече не е налично“, куратор Весела Ножарова, галерия Credo Bonum, София (2017); „Скъпи мой провинциалист“, куратор Виктория Драганова, Swimming Pool, София (2017); „Оставете ги да рисуват II (Драскай и драсвай)“, групова изложба – рисунки, куратор Правдолюб Иванов, Sariev Contemporary (2017); „Арт старт: Млади художници, които да следим през 2017-а“, куратори Весела Ножарова, Стефка Цанева, Даниела Радева, галерия Credo Bonum, София (2017); “Baywatch”, куратори Натали Хойос и Райналд Шумахер, KVOST, Берлин (2018); “Dias de Romance”, куратор Кармен Ферейра, Centro Cultural Recoleta, Буенос Айрес, Аржентина (2018); “Шок и ужас”, куратор Стефка Цанева, Гьоте-институт България, София (2018) и др.

Мартина Вачева е носител на наградата БАЗА за млад художник за 2017 г. – награда, присъждана от Софийска градска художествена галерия и Институт за съвременно изкуство – София.

Творби на Мартина Вачева са част от колекциите Art Collection Telekom, Metropolitan museum library collection, Ню Йорк и колекция Gaudenz B. Ruf, Цюрих и Виена.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.