Втора сграда културна ценност с добра реставрация за новата година

Актуално Градът Култура Новини

Голямата постройка на ъгъла на Малката главна и БНБ е сред красивите сецесионови бижута на града

Още една реставрирана сграда се показа с ново лице на пловдивчани в дните след Нова година. Сградата на ъгъла на улица “Банкова” и Малката главна “Райко Даскалов” бе зад скеле в последните няколко месеца, което бе свалено. Тя не бе в отлично състояние – на много места мазилката се лющеше, а в даден момент и един от балконите бе опакован в мрежа, тъй като бе опасен за преминаващите.

Реставрацията на всички декоративни елементи на сецесионовата постройка изглежда отлично. Нищо не е добавяно, разширявано или променяно в различните цветни и абстрактни мотиви по фасадата. Запазени са металните парапети на балконите, оформени са дори и дъната на самите балкони. Розовеещият цвят, в който бе сградата преди е саменен с пастелено зелено, което вероятно е единствената разлика по фасадата ѝ.

Сериозна разлика с автентичния вид са и PVC-дограмите. Те са същите, каквито бяха и преди този ремонт, като оригиналните дървени са подменени преди много години.

Сградата е обявена за недвижимо културно наследство. Само преди няколко дни бе свалено скелето и от друга сграда, която също е “паметник на културата” – непосредствено до Чифте баня, където намесата, макар и с известни забележки, е по-скоро положителна.

Споделете ни във:

2 коментара за “Втора сграда културна ценност с добра реставрация за новата година

  1. Разлика ИМА между “реставрация” и …ремонт, поправка, освежаване, силикон/пудра . . . Термините във всяко поприще са строги.

    Един напираше да раздава ОЦЕНКИ преди да е получил оценките, задължителни за компетентност (“…където намесата, макар и с известни забележки, е по-скоро положителна….” = бре-бре, разбираТЕЛ!)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.