ГрадътНовиниСпортен Пловдив

Пловдив пое знамето на Европейското по гребане 2025 г

В последния ден от състезанията на Европейското първенство по гребане, което тази година бе в Сегед – Унгария, градът-домакин предаде „щафетата“ на Пловдив, който ще организира най-голямото гребно състезание в Европа през следващата 2025 година.

На тържествената церемония флагът символично бе предаден от ръководителя на европейското гребане Анамари Фелпс. От българска страна знамето бе поето от Никола Господарски – директор „Състезания“ към Организационния комитет на Европейското първенство гребане. От Сегед Никола Господарски донесе новината, че пловдивското състезание ще бъде по-голямо от очакваното, защото в него ще се включат и състезатели със специални потребности. Председателят на Организационния комитет на първенството Иван Попов припомни, че екипът му вече има опит в подготовката на гребния канал за параспортистите. Гребната база, заходите към нея и пристаните са пригодени за спортистите със специални потребности, ние просто ще надградим опита си от пара-световното първенство по гребане от 2018 година, което бе също в Пловдив – категоричен е Иван Попов.

Градът под тепетата отново ще оправдае доверието на Световната федерация по гребане и ще подготви най-добрите условия за състезание от европейски ранг, категоричен е Иван Попов. Той е доволен от първите реакции – на изненадващо ранен етап подадоха заявки за участие в Европейското първенство по гребане националните федерации на Англия и Холандия. Масовото заявяване за участие ще започне обаче есента на тази година. Дотук очакванията бяха, че през 2025 година в Пловдив ще дойдат между 750 и 950 гребци от почти всички европейски страни. Те ще се състезават на 350-400 „академични“ лодки. Сега е много възможно тези цифри да бъдат задминати, след включването на пара-гребци в състезанието. Те, разбира се, ще се състезават само помежду си, но на същата гребна дистанция от 2000 метра. По традиция на Европейското първенство по гребане идват и състезатели от други континенти. Те се състезават извън класирането и не могат да се броят за отличия.

Партньори в организацията на Европейското първенство по гребане са община Пловдив и Министерството на спорта чрез Българската федерация по гребане. „С работата си за по организация на това елитно състезание ние се стремим да затвърдим Пловдив като център на световното гребане. Да не забравяме и финансовата страна на първенството – то, освен имидж, носи и добри приходи на града ни.“ – заключи председателят на Организационния комитет Иван Попов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина