Най-новата православна църква в Пловдив чества своя празник

Градът

Раздават курбан за здраве на миряните

Изографисването на храм в Тракия е към своя край, а историята му е съвременна приказка за сговор и споделени средства (СНИМКИ)

Таня Грозданова

На 6 август тракийци отбелязват Храмовия празник на църквата „Свето Преображение Господне“. В едноименния храм ще бъде раздаден традиционен благословен курбан за миряните,  наречен за здраве и просперитет на жителите на район „Тракия“.  

Тази църква е сред малкото построени в демократичната история не само на град Пловдив, но и на цялата страна. Историята на нейното създаване е съвременна приказка за сговорна дружина и споделени средства.

Първата копка на храма  е направена на 23 май 2011 г. от Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай. На събитието присъстват архимандрит Арсений, свещеници от епархията, основният ктитор на храма Петър Манджуков, тогавашният кмет на града Славчо Атанасов, районният кмет Гиньо Матев, кметът на район „Западен” Здравко Димитров и множество миряни от квартала и града. Даденото уверение от изпълнителите,  че до една година този Божи дом ще бъде построен, бе изпълнено.

"Св. Преображение Господне" се намира кв. "Хан Крум" в пловдивският район „Тракия“. Новият храм има две камбанарии и площ от 700 кв. м., която е съпоставима с размерите на митрополитския храм “Св. Марина” в Пловдив. Иконостасът е дело на майстори-дърворезбари от с. Момчиловци, Смолянска област. Иконите на иконостаса и Разпятието на Иисус Христос са били изписани от художника-реставратор Стоян Илиев Белев от гр. Велико Търново. Шестте камбани са закупени от дарителя Иван Димов Михайлов.

На 9 юли 2012 г. там е отслужена първата Празнична вечерня, а на следващия ден Митрополит Николай отслужва и първата света Божествена Литургия в новоосветения храм, в съслужение с гостите архиереи и свещеници от града и епархията. След края на тържественото богослужение дядо Николай отличава ктитора Петър Манджуков със звание „Архонт на Пловдивската митрополия” и орден “Св. ап. Ерм”.  

Витражът на южния вход на храма е поставен през юли 2013, като голяма част от стойността на неговата изработката е поета отново от дарители миряни. На 5 април 2016-а екип от художници-реставратори Росен Апостолов, Стоян Велев и Стоян Иванов започва да работи усърдно по вътрешното изписване на храма. Още през миналата година са били готови куполът и южната страна на храма. Очаква се  през 2017 г. изографисването да завърши.

Споделете ни във:

2 коментара за “Най-новата православна църква в Пловдив чества своя празник

  1. Естетиката е и във възпитанието на хората, а фотографиите показват това, което е пред обектива. “Магаре застанало, магаре излезнало” не е случаен лаф 😉

  2. Първата снимка, с някакви, полуоблечени , като за плаж – можете спокойно да я премахнете – обезмисля цялата ви статия !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.