БългарияЕвалаКултураНовини

Студент от Техническия университет в Пловдив участва на автосалона в Женева

Стоян Досев е второкурсник, той представи спортния автомобил  SIN R1

В Техническия изучават бъдещето на автомобила – акцент на Дните на специалност „Транспортна техника и технологии“ на 25 и 26 март

Стоян Досев е второкурсник. Учи в Техническия университет – филиал Пловдив. Специалността му е „Транспортна техника и технологии“, а мечтата му – да участва в разработката и производството на съвременни автомобили. И още във втори курс направи първата си крачка към своите мечти. Крачката му се оказа голяма, защото го отведе на тазгодишния автосалон в Женева, Швейцария. Там бъдещият инженер представяше спортния автомобил  SIN R1.Доверие във възможностите му да представи супер автомобила, произвеждан в Русе, му гласува фирмата SIN Cars International , за която Стоян Досев работи отскоро. „Моите състуденти още не знаят с какво се занимавам, ще ги запозная за първи път днес в Деня на специалността „Транспортна техника и технологии“ и ще им представя  автомобилите SIN R1. Мисля, че ще се впечатлят от качествата на автомобила и от факта, че го сглобяваме у нас. Този  автомобил е поръчков и се изработва от 2 до 6 месеца.  Конкурентното предимство на  SIN R1 спрямо другите спортни автомобили е съотношението на цената към максималната скорост, ускорението и поведението на пътя.  В края на  втори курс започвам да разбирам ползата от познанията, които натрупвам. Сега очаквам с нетърпение да започнем да учим предмети с по-голяма практическа насоченост.“ – разказа Стоян Досев.

Пред своите състуденти и преподаватели второкурсникът представя спортния автомобил с впечатляващи цифри. Базовият модел  Sin R1 450  е с работен обем на двигателя  6.2 l и мощност 450к.с.  Той ускорява от 0 до 100 км/ч за 3.9сек., като достига максимална скорост по-голяма от 300км/ч. По-мощният Sin R1 650 е със същия обем на двигателя от 6.2 l, мощността му обаче е 650к.с. Той ускорява  от 0 до 100 за 3.4сек., а максималната му скорост надвишава 350км/ч. Версия хибрид е с 550к.с. и електромотор с 120к.с. Ускорява до 100 км/ч за  3.5сек. И максимална  скорост над 300kм/ч. Автомобилите са с изцяло карбоново купе, произведено в България. То прави автомобилите изключително леки. Двигателят е от Chevrolette Corvette 6.2l ,а скоростната кутия от Lamborghini Gallardo (ръчна скоростна кутия).

Студентите от специалност „Транспортна техника и технологии“ в Техническия университет София, филиал Пловдив изучават бъдещето на автомобила. „Все повече акцентираме върху особеностите на хибридните автомобили и електромобилите, така че бъдещите инженери да получат знания, съобразени със съвременните тенденции в автомобилостроенето“ – каза доц. д-р Красимир Амбарев – ръководител катедра „Транспортна и авиационна техника и технологии“.

Бъдещето на автомобилите и възможностите за професионална реализация ще бъдат акцентите на Деня на специалност „Транспортна техника и технологии“ на 25 и 26 март. През първия ден в Техническия университет гостуват фирми от автомобилната индустрия, които представят своите перспективни разработки. Вторият ден е посветен на тестване на автомобили на писта „Дракон“, в с. Калояново.

„При обучението на бъдещите автомобилни инженери се използват съвременни софтуерни продукти – както в процеса на проектиране, така и при компютърните симулации“ – разказва за подходите в обучението доц. Красимир Амбарев. В Техническия университет София, филиал Пловдив студентите работят със съвременна диагностична апаратура за двигатели с вътрешно горене и различните системи на автомобила. С тях се учат да работят не само българи, но и студенти от Гърция. Резултатите от обучението са, че младите инженери много бързо намират работа, включително и в  автомобилостроителната индустрия на Германия.

Тенденции 

„През последните 5 години за специалността „Транспортна техника и технологии“ е много характерно, че расте броят на кандидат-студентите, които я сочат на първо място в избора си. И не посочват или рядко посочват алтернативна специалност. Тоест искат да учат точно това. И приемът също нараства.“ – каза директорът на Техническия университет – филиал Пловдив проф. д-р Въльо Николов. Днес алтернативата „да стана тираджия или да стана автомобилен инженер“ не съществува, категорични са преподавателите от ВУЗ-а. Те следят кариерното развитие на възпитаниците си и отбелязват, че когато те постъпят на работа в индустриални компании, имат нужда да усвоят конкретните технологични изисквания на работното си място. Това е времето, в което шофьорите на тежкотоварни автомобили вземат по-висока заплата. След 2 – 3 години заплатите се изравняват, защото темповете на нарастването им при инженерните кадри са много по-високи в сравнение с тези на шофьорите. „Всичко идва на мястото си – кариерата и заплащането на нашите автомобилни инженери се развива стремително и те намират удовлетворение от усилията да завършат висше техническо образование при нас“ – заключи проф. Николов.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина