Изпод тепетоМнения

Общината поема изключителната археология под бившия Нар-Маг

Администрацията и собствениците на сградата сключиха Меморандум за сътрудничество

Откриват бъдещия магазин на H&M до края на годината

Общината ще поеме грижите за изключителната археология под бившия Нар-Маг на Главната, който до края на годината ще стане 5-етажен дом на веригата за облекла H&M. Днес администрацията и представители на собствениците на сградата подписаха Меморандум за сътрудничество, с който започват съвместна работа по безценната запазена част от Римския стадион. Очаква се с отварянето вратите на магазина, културно-историческото наследство в подземната част на великолепната постройка да стане част от музейната мрежа на Пловдив и важен елемент от големия разказ за Римския стадион. Тъй като показва елементи, каквито на други останки от древната арена не могат да бъдат видени- канализационните системи, конструкцията от каменни блокове, които са държали източната трибуна на стадиона, каменните шлюзове за вода и онова, което е било зад самите седалки. Идеята е администрацията да влезе в управлението на археологическите части от Нар-Маг и дори в един момент да бъде изградена музейна експозиция. Все още се обмисля как юридически това да се случи. Някои от откритите на място артефакти ще бъдат върнати от археологическия музей, с което картината ще стане още по-пълна.

Самата сграда е уникална по своята същност, тъй като наслагва четири исторически времена едно върху друго. На практика е сграда, върху сградата. На едни и същи основи 4 нива на история- антично, османско, възрожденско и от 30-те години на миналия век. Не мисля, че в България има друга подобна сграда, обясни главният й проектант арх. Стефан Стефанов. Той поздрави собствениците на сградата- австрийските инвеститори и предприемачи Карл Полцхофер и инж. Рудолф Лайтнер за онова, което са направили с парите си и по самата сграда, и за археологията. Те купуват бившия Нар-Маг през 2004 г. И започват дълъг ремонт. При който изплува археологията долу. Австрийците плащат археологическите проучвания, реставрацията и перфектното експониране на културно-историческата ценност. А скоро тя ще разкрие блясъка си за публиката.

Как изглежда римския стадион в Нар-Маг и какви тайни крие, четете в текста по-долу!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Добре че са били истински инвеститори,че ако бяха ганьовски мутри – да са изгребали и унищожили всичката археология, за да не плащат повече и да се чувстват господари на вселената.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина