Знеполския епископ Аресний: Защо гасне родолюбието на днешните българи?

Актуално Гласове Градът Новини

Той призова да учим децата на родолюбие, тъй като само тогава днешният празник ще бъде истински, чист и свят.

„И не ще го помрачат подмятанията в най-новите учебници по история, че всъщност не е имало османско робство, а присъствие.“

С молебен в катедралния храм „Света Богородица”, отслужен от Знеполския епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит Николай, започна тържествено честване на 143 години от Освобождението и Националния празник на Република България в Пловдив.

В Църквата дойдоха единици миряни, кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, председателят на Общински съвет Александър Държиков, областният управител Дани Каназирева, командирът на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия генерал – майор Явор Матеев, общински съветници, районните кметове и кандидати за народни представители, сред които и бившият кмет на града Иван Тотев.

В обръщението си към присъстващите в края на литургията епископ Арсений зададе въпроса „Защо гасне родолюбието на днешните българи?“. За разлика от обичайните обръщения на митрополит Николай, той изчете словото си.

Ако съзнавахме колко много зависи от всеки един от нас отговорът на този въпрос, няма да го търсим в идеализирани носталгични представи, в разнопосочни теоретични анализи, най-малко пък ще го търсим в националстични вярвания и в пренаситени до болезненост патриотични изблици. Същинското родолюбие е способност да обичаш Родината си, да обичаш чисто, безкористно и саможертвено. На такава обич може да те научи единствено христовата любов…

Ала днес удар, след удар се сипят духовно нравствени отломки несвяст у днешните българи. Политици днес си служат с патриотична фразеология, стремейки се да постигнат политически, а и не само политически изгоди…

Младите наши чеда поемат към Обетования Запад, превърнали ценностите на нашето време в своя първостепенна жизнена потребност. Къде да намерим чист извор на родолюбие – да се върнем към църквата!

Мнозинството българи като че ли са забравили, че църквата е майка, а не слугиня на националното съзнание и удобно обслужващ националистични и дори шовинистични интереси.

Остава ни изтъняващата, почти незрима днес, духовна връзка с предците, с тяхната вяра.

Той призова да учим на това децата си, тъй като само тогава днешният празник ще бъде истински, чист и свят.

„И не ще го помрачат подмятанията в най-новите учебници по история, че всъщност не е имало османско робство, а присъствие.“

Споделете ни във:

4 коментара за “Знеполския епископ Аресний: Защо гасне родолюбието на днешните българи?

 1. ГАЗИРАНИЯТ “ПАТРИОТИЗЪМ” НА ПЛОВДИВСКИЯ МУТРО’ПОЛИТ’ик =отцепила се БългароСъветска *р*вославна Секта Гундяева от изконната Майчина Византийска Константинополска Ортодоксална ВСЕЛЕНСКА КАТЕДРА= не може с лесни фрази и заучени клишета и обрядна театралност да покрие липсата на действителна ДУХОВНОСТ от търговското дружество на Нотариални Магьосници, жреци, шамани и шарлатани.

  Да се погледнат в огледалото:
  Съвест? Добросъвест? Добродетел? Благоговение?
  (Света Марина =осквернена от Простака? САН КИРИКО?)

  ПолитБюро строено под КОМАНДА барабар с машинописките и попадиите не само, ами ПОСЛУШНИК БоБоТРИ ако ще да го доведе ПОСЛУШНИК Зико, фактовете говорят и боговете мълчат: МЛАДИТЕ избегА’а, не щат да са НАЦИЯ ОТ ПОСЛУШНИЦИ

  1. “…ПОСЛУШНИК БоБоТРИ ако ще да го доведе ПОСЛУШНИК Зико, фактовете говорят и боговете мълчат: МЛАДИТЕ избегА’а, не щат да са НАЦИЯ ОТ ПОСЛУШНИЦИ”

   =както впрочем Левски, който хвърли расото (с “не-патриотичен” жест ли? Поп Кръстьо ли беше Патриотът?)

   =както впрочем Ботев, ако сте го чували . . . ?

   1. Комунистическата Партия в Пекин изисква от ХонгКонгското население (както впрочем и МУТРО’ПОЛИТ’икът на Наше Село) твърд ПАТРИОТИЗЪМ = = = сиреч . . . ПОСЛУШАНИЕ.

    Нищо “божествено” няма в излиянията арсениеви:
    КАКВОТО И ДА МИ ПРИКАЗВА, СТАВА ДУМА ЗА . . . ПАРИ.

    ВЛАСТ. Проста, земна, человеческа / свекървенска власт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.