Актуално

Жул Паскин- от Видин до Париж в Градската художествена галерия

Image title
Изложбата „Жул Паскин- от Видин до Париж” ще гостува в Градската художествена галерия. Изключителното културно събитие за града. Така ценители на емблематичният художник определят представянето на 120 рисунки, писма и каталози на маестрото. На официалното откриване на 26 февруари ще присъстват френски дипломати, водени от посланика  Ксавие Лапер дьо Кабан, местната власт, Виолина Маринова, изпълнителен директор на Банка ДСК.  Изложбата включва творби от частни колекции, някои от които никога не са били показвани пред широката публика. Работите на Паскин са събрани от колекции и галерии в Париж, Люксембург, Осло, Лондон и Тел Авив. Сред тях има много ранни произведения на художника от 1905 г., както и от първия и втория му парижки период. Не е пренебрегнат и американският му период, както и рисунки от пътуванията му до Тунис и Куба.

Творецът от Парижката школаЖул Паскин е роден като Юлиус Мордекай Пинкас на 31 март 1885 г. във Видин. През 1892 г. семейството се установява в Букурещ. Паскин завършва гимназия във Виена. Между 1902 и 1905 г. посещава художествени академии във Виена, Будапеща, Мюнхен и Берлин. Работи за списание „Симплицисимус“, издавано в Мюнхен. През 1905 г. се установява в Париж, където среща и бъдещата си съпруга Ермин Давид. През 1907 г. организира първата си самостоятелна изложба в галерията на Паул Касирер в Берлин. През 1914 г. заминава за Ню Йорк, живее там до 1920 г., пътува до Южните щати и Куба. Заминава отново за Париж и там се установява окончателно до края на живота си и където се самоубива в ателието си през 1930г, убеден, че е достигнал границите на своята творческа креативност.
Последната изложба на Жул Паскин в България е била организирана през 1975г. в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина