АктуалноЗдравеНовиниПУЛС

Областният щаб настоява за засилен контрол и по-високи санкции

Ангел Стоев: Мерките са хубави и просто трябва да се спазват

“От началото на октомври в Пловдивска област са регистрирани 75 смъртни случая. Само трима от починалите са били имунизирани, но са имали по две придружаващи заболявания”

Има свободни Covid легла в Пловдив и областта, лекарства – също

На територията на областта Пловдив, Карлово и Перущица са градовете с най-много заразени от коронавирус и все пак в Пловдивска област е сравнително добре на фона на ситуацията в страната това съобщи областният управител Ангел Стоев по време на днешното заседание на координационния щаб.

В момента заболеваемостта е 380 на 100 хиляди души население, което е далеч от 500/100 000, когато се обявява тъмночервена зона. Ето защо щабът реши, че засега няма да бъдат променяни мерките на местно ниво.

„Ще се придържаме към мерките на Министерството на здравеопазването. Ще засилим обаче контрола. Хората за съжаление продължават да бъдат недисциплинирани, мерките са хубави и просто трябва да се спазват,” коментира Стоев.

Има свободни болнични легла в Пловдив и областта и засега не се налага разкриването на допълнителни.

Големият проблем обаче остават учениците.

От Щаба призовават да бъдат засилени не само проверките, а и санкциите спрямо нарушителите. В момента наказанията са много слаби, смята областният управител.

В болниците има и достатъчно лекарства. Експертите отбелязаха необходимостта от единен алгоритъм за лечение на Covid-19 в болниците. Ангел Стоев се ангажира да изпрати питане до МЗ по въпроса.

Областният управител и директорът на РЗИ д-р Сийка Димчева призоваха хората към по-активна ваксинация.

“От началото на октомври в Пловдивска област са регистрирани 75 смъртни случая. Само трима от починалите са били имунизирани, но са имали по две придружаващи заболявания”, стана ясно по време на заседанието.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина