Актуално

Връщат на Пловдив седмия хълм

Художник и писател вграждат паве от бронз

Както беше...
Както беше…
Художникът Атанас Хранов и писателят Александър Секулов връщат в пейзажа на Пловдив разрушеният седми хълм Марково тепе на 24 април от 11 часа на кръстовището между улиците „Отец Паисий” и „Патриарх Евтимий”.
Бронзово паве с размер 23 на 12 сантиметра с гравиран надпис „Седмото тепе” ще бъде положено между събратята му от сиенит на паважа, за да се запази легендарният брой на хълмовете в Пловдив. Стъпването върху бронзовия символ на най-малкото тепе се издига върху невидимия и неразрушим хълм на пловдивския дух, носи просветление, кураж и късмет, разказват Хранов и Секулов.
Пловдив няма памет за разрушителите, в благодарната му памет живеят само съзидателите, убедени са двамата значими български творци.
Седмото възвишение над града е разрушено на два пъти – в периода от края на 19 и началото на 20 век и в последните три години. От сиенитните му скали е правен паваж за улици, а в последните години останките му бяха продадени от властта, изкопани, взривени и разпиляни до последната каменна прашинка. Двамата автори имат идеята над малкия вграден бронзови хълм да има камера, предаваща постоянно в интернет.... и сега
… и сега

Така всеки ще може да стъпи върху хълма, да погледне нагоре и да помаха щастливо на целия останал свят, казват двамата приятели. Събитието е включено в програмата на фестивал „Улица Отец Паисий”, но е изработено изключително със средства на своите създатели.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина