„Водолаза” ще оцелее и след реконструкцията на улица „Младежка”, но ако промени вида си

Актуално Градът Живот Забравеният град Новини
ул. "Младежка"

Започна разчистването на пазара, отредените за премахване павилиони трябва да бъдат демонтирани до седем дни

Район Централен иска 35 хиляди лева за проектирането на „Младежка”

Идеята е зоната да стане привлекателна алея с парково пространство по модела на Марица Юг

Има шанс за „Водолаза” и след планирания тотален ремонт на улица „Младежка”, научи Под тепето. Емблематичната пивница ще оцелее и ще остане на мястото си, но при няколко условия. Собствениците на кръчмата трябва да променят архитектурния й облик и да модернизират вентилационната й система, тъй като през лятото хора от съседните блокове се оплакват от миризма на пържена риба.

„Тази емблема може и трябва да се съхрани. Въпрос на желание е от страна на стопаните й и комуникация с общината. Но е невъзможно „Водолаза” да се запази и да се впише в общия проект за улицата в този му вид. За да остане трябва да придобие по-съвременна визия”, смята кметът на район Централен Георги Стаменов.

Днес той и екип на ОП „Общински пазари” са били на „Младежка” за да уведомят ползвателите на отредените за премахване павилиони, че трябва да ги премахнат в срок от седем дни. Разчистването на улицата вече е започнало, като първите няколко конструкции са демонтирани и обезопасени. От районната администрация очакват до 15 дни по-голямата част от пазара да бъде освободена. Търговците, които ще останат на улицата, са уведомени, че трябва своевременно да си плащат таксите.

След разчистването на „Младежка” се очаква да се премине и към следващата стъпка по облагородяването на зоната- отваряне на процедура за проектиране. За целта от Централен са поискали в Бюджет 2020 на района да бъдат включени 35 хиляди лева, като надеждата е, че през тази година проектирането може да бъде приключено.

„Като имаме идеен проект ще излезе  количествено-стойностната сметка и през 2021 г. можем да стартираме реализирането на проекта. Искаме „Младежка” да стане по модела на Марица Юг- пешеходна алея с възможност за преминаване и на автомобили, много озеленяване. Искаме да превърнем „Младежа” в главната улица на квартала с нов парк. Ще запазим и част от пазара. Той ще е в едната част на улицата, към бул. „Копривщица” и право на маси там ще имат само земеделски производители. Желанието ни е да се превърне в един прекрасен фермерски пазар. Планираме подновяване на всички настилки, от блок до блок, тъй като настоящите са на повече от 40 години”, каза Георги Стаменов.

Споделете ни във:

22 коментара за “„Водолаза” ще оцелее и след реконструкцията на улица „Младежка”, но ако промени вида си

 1. Ще оцелее Водолаза ама друг път.
  Да си събира грозните тенекии и пияндетата и да се маха !
  Докога ще нарушава спокойствието в квартала, Тук хора живеят !!!!!!

 2. Само не разбрах, защо бутаме всичко и след това ще правим проект.
  Яко ще е, ако не се отделят тези 35к и си остане една дупка.
  Верно е, че пазара е мизерен и трябва да се обнови, но да изчакаме проекта и парите, пък тогава да гоним хората?!
  Заведения като Водолаза, оцелели толкова години, чужденците ги ползват като нещо традиоционно от миналалото и се бъка с туристи. Ние решим

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.