„Вино и гурме“ завладява Стария Пловдив

Актуално Живот Новини

Пловдивчани и гостите на града отново ще се потопят в омаята на българските вина и кулинарната наслада. Шестото издание на фестивала ще се проведе през този уикенд – на 27 и 28 юни

Шестото издание на Фестивала Дефиле „Вино и гурме“, който има за цел да популяризира българското вино и кухня и да спомогне за развитието на винения, кулинарния и културен туризъм в регион Пловдив, ще се проведе през този уикенд – на 27 и 28 юни. Пловдивчани и гостите на града отново ще се потопят в омаята на българските вина и кулинарната наслада, които ще предложат майсторите на виното и гурме кухнята.

На пресконференция в Дома на културата „Борис Христов“ днес организаторите представиха акценти от програмата на тазгодишното издание, което поради извънредното положение заради COVID -19 бе отложено за края на юни.

В пресконференцията участваха заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, Председателят на УС на Съвет по туризъм – Пловдив инж. Любозар Фратев и проф. д-р Йорданка Алексиева  от катедра „Хранене и туризъм“, Стопански факултет на УХТ – Пловдив.

 

Правим един триседмичен маратон, който започна с „Уикенд в Пловдив“ на 20 и 21 юни, сега продължаваме с Дефиле „Вино и гурме“ на 27 и 28 юни, а на 4 юли ще бъдем домакини на Церемонията по връчване на Годишните Музикални Награди на БГ Радио 2020 –едно  вълнуващо и очаквано музикално събитие в България за тази година,  което ще се проведе на 4 юли на Античния театър в град Пловдив. След като в последните месеци всички културни и туристически събития бяха отменени или отложени, нашите усилия са насочени към това да „събудим града“ и да работим за превръщането на Пловдив в целогодишна дестинация за вътрешен туризъм“ , каза заместник-кметът Пламен Панов. Той, както и организаторът на събитието Любозар Фратев, не скриха, че чуждестранни туристи не се очакват на фестивала.

Официалното откриване на фестивала ще се състои в събота –  27 юни от 13:00 ч. в началото на Стария град на ул. „Съборна“2-4,  с участието на БИГ БЕНД ПЛОВДИВ. С това ще се даде старт на дегустационната обиколка, съчетаваща история, култура, вино и гурме. Винените дегустации ще са отворени за посетители в събота /27 юни/ от 13:30 ч. до 20:00 ч., и в неделя /28 юни/ от 13:00 до 19:00 часа.

„В Дефиле „Вино и гурме“ участват  19 от най-добрите български винопроизводители и 8 шеф готвачи и гурме-специалисти, които ще откриете в следните локации: Резиденция „Тракарт“, къща „Бирдас“, ГХГ „Георги Божилов – Слона“, бар „Конюшните“, ГХГ „Иконна сбирка“, Регионален етнографски музей – Пловдив и резиденция „Тракийски стан“. За улеснение на посетителите организаторите са създали интерактивна карта, както и брошури с информация за участниците и програмата. Възрожденските къщи ще се изпълнят с ценителите на хубавото вино и вкусната храна. Винарските изби ще покажат най-доброто от своите селекции, а заедно с производителите на храна и реномирани местни ресторантьори ще предложат най-удачното съчетание на вино с гурме ястия. Посетителите ще могат опитат предложенията на майсторите готвачи, доверявайки се на техния избор или да направят личен избор на гурме комбинация.

Дегустациите на вино ще са срещу жетони – 1 жетон = 1 дeгустация, а пред всяка от седемте локации посетителите ще се предлагат дегустационни комплекти“,  разказа инж. Любозар Фратев.

Тази година, 5-членна дегустационна комисия с чуждестранно участие, включваща освен експерти от Университета по хранителни технологии и  журналист, ще оцени преди старта на събитието предложенията на участниците в конкурса за „Най-умело съчетание на вино и храна”, разказа проф. Алексиева. На официален коктейл ще бъдат отличени трите печеливши комбинации в конкурса. Винолюбителите ще оценяват предложените от участниците вина, като за целта ще попълват анкетни карти, които ще са разположени на всяка локация. Чрез жребий ще бъдат определени трима от попълнилите анкетните карти. Те ще получат по бутилка вино от организаторите.

Богата и пъстра съпътстваща програма ще забавлява и провокира посетителите на Дефиле „Вино и гурме“. Престрашилите се да участват във фестивалните игри, ще бъдат включени в томболи с много винени награди.

Организатори на Дефиле „Вино и гурме“ са „Съвет по туризъм – Пловдив“, Община Пловдив и Университет по хранителни технологии, в сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив” и фондация „Пловдив 2019“.

Организаторите апелират за спазване на противоепидемичните мерки – дистанция,  дезинфекция и дисциплина. Дезинфектанти ще бъдат разположени на входа на всяка локация.

Цени на жетоните: 4 жетона за дегустации – 3 лв. , 12 жетона за дегустации – 9 лв., фестивална чаша с държач за нея и 8 жетона –  12 лв., фестивална чаша с държач за нея, 8 жетона и брандирана торбичка за 2 бутилки вино – 16 лв.

Пълната програма на фестивала може да видите в Капана.бг

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.