Актуално

Тайното досие на Държавна сигурност с премиера в Пловдив

Внукът на Атанас Москов в търсене на болезнените истина за миналото

Image title
Премиерата на един от най-провокативните български документални филми „ Досието на ДС” ще се състои в сряда от 19 часа в клуб „Петното на Роршах” . Продуцент е Комисията по досиетата, режисьор – Ема Константинова, сценарист Лора Шумкова, а историята на тайната комунистическа структура е разказана от Иван Москов.
Иван е 21-годишен, студент по операторско майсторство в НАТФИЗ. След случаен разговор той пожелава да научи повече за репресиите, които прадядо му, известният социалдемократ Атанас Москов, е изтърпял от комунистическата държавна сигурност. Докато чака да получи достъп до досието на прадядо си, Иван започва да си задава все повече въпроси за тайните служби на тоталитарна България. Кога, как и защо е създадена Държавна сигурност? Какви хора са работили за нея? Кого и защо са преследвали? Как обикновените българи са се справяли със страха и подозренията, насаждани от агентите и от оперативните работници?
За да намери отговорите, Иван се среща с различни хора: с изследователя Момчил Методиев, с интелектуалеца Джони Пенков, с оперативния работник Цвятко Цветков, с медийния експерт Георги Лозанов, с историка и депутат Андрей Пантев. Досието на ДС е дебело и сложно. Проблемът ДС се състои от много проблеми и с един филм не може да бъде нито изчерпан, нито поставен в цялата му сложност. Искаме младите хора, ако попаднат пред подобни ситуации, да знаят как да търсят отговорите”, казва сценаристът Лора Шумкова. Според нея филмът е предназначен за най-широка публика, но по-специално авторите искат да провокират поколението, родено в годините на прехода, което има по-малко информация и не е живяло през този период.
„Има смисъл младите да знаят за ДС и за това историческо време и да гледат на него от дистанцията на времето”, казва Лора Шумкова. Тя преподава в Нов български университет. Неусетно личната история се е превърнала в пътуване по следите на една зловеща институция, за която днешните млади хора не знаят почти нищо, но която продължава да се намесва в живота ни. А кадрите на Иван са достатъчни да оформят едно нейно визуално досие – “Досието на ДС”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина