АктуалноБизнесКриминалеНовиниТемида

Шестима арестувани за източване на банкова сметка

С изменение на компютърни данни в банковата система от сметката на бизнесмен са прехвърлени 102 000 лева към 5 други сметки

Районна прокуратура–Пловдив привлече като обвиняеми Б.Й., на 34 г., 32-годишната И.Б., К.И., на 28 г., В.И.,на 46 г., 33-годишната Й.К. и Е.Д., на 23 г., за това, че в съучастие и като помагачи, са улеснили неизвестен извършител, който с цел да набави за себе си имотна облага, е въвел и поддържал заблуждение у банкова институция, като е изменил компютърни данни и с това е причинил на пострадалия В.П. имотна вреда в размер на 102 000 лева – престъпление по чл. 212а, ал.1 вр. чл. 26, ал.1 вр. чл. 20, ал.4 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. 

По делото е установено, че на 01.03.2023 г. неизвестен извършител е въвел и поддържал заблуждение у банкова институция, като е изменил компютърни данни. В резултат на действията му от спестовната компонента на пострадалия към разплащателната му сметка била преведена сумата от 102 000 лева. Посочената парична сума впоследствие е била прехвърлена отново посредством изменение на компютърни данни в пет други банкови сметки. В хода на разследването са били установени титулярите на тези банкови сметки, а именно петима от обвиняемите. 

По делото са извършени активни процесуално-следствени действия – претърсване и изземване, обиски, разпознавания на лица, разпити на свидетели; изискани са множество документи и банкови справки  и др.

Шестимата обвиняеми са били задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Днес, 6 март 2023 г., Районна прокуратура–Пловдив внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо четирима от тях. Спрямо другите двама обвиняеми е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на по 1000 лева.    

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина