АктуалноГласовеЖивотЗабавлениеМненияНовини

Ръководството на АМТИИ се срещна с украинските студенти, които учат в академията  

Само един от шестимата студенти е тук с баща си, който работи в Пловдив

Шестимата студенти от Украйна, които се обучават в Академията за музикално танцово и изобразителни изкуства „Проф.Асен Диамaндиев“- Пловдив, са били поканени на среща с ръководството на висшето училище, разбра Под тепето.

Просто искахме да знаят, че цялата ни общност мисли за тях. Това са прекрасни деца, някои от тях работят и учат. Обучават се в различни специалности – графичен дизайн, изпълнителско изкуство, акордеон, дизайн на облеклото.

Искахме да разберем как са. Децата са съсипани! Разказват истории как братовчедите им в Крим по море отиват да се бият срещу своите братовчеди в Одеса…”, сподели развълнувана пред наш репортер ректорът на АМТИИ проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак.

Младежите засега имат онлайн връзка с близките си, опитали са се да извикат родителите си тук, но те няма как да напуснат страната.

Едно от момичетата е било на квартира със свободен наем, вече е настанено в общежитие.

Само един от шестимата студенти е тук с баща си, който работи в Пловдив.

 

Ръководството на АМТИИ е осигурило финансова помощ за студентите от Украйна. Благодарение на всички колеги от Академичния съвет, уточни проф. Новак.

Зам.-ректорът проф. Галина Лардева написа във Facebook от името на академичната общност: “В този труден момент, когато ценностите на #мира са застрашени, повече от всякога имаме нужда от искрено човешко съчувствие, взаимно разбирателство и помощ. Със съпричастност и грижа към нашите студенти от #Украйна днес се срещнахме с тях, за да им предоставим финансова подкрепа. #АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив ги обича и цени като важна част от студентската ни общност. Нашите мисли са с техните семейства, близки и всички хора в района на конфликта.”

Студентският съвет на АМТИИ по свое постановление ще отпусне също средства на колегите си.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина