Пуснаха изключително спорната бариера на ул. „Дондуков“

Актуално Градът Новини Под ножа

Паркирането може да бъде забранено, но не може да се блокира преминаването на улицата. За монтирането на тези ограничителни съоръжения няма решение на общинския съвет, което нарушава Закона за общинската собственост, се казва в решение на областния управител

Изключително спорната бариера на улица „Дондуков” бе пусната да функционира тази сутрин, за изненада на всички, които имат талони за паркиране в зоната около Радио-телевизионния център. Съоръжението вече е активно и работи, а служители на „Общинска полиция“ стоят на място и следят за режима за достъп на граждани с автомобили, съобщават от общината. Всеки, който има издаден до момента хартиен пропуск, може да преминава, като това се отнася и за живущите в зоната, след като представят лична карта, допълват от кметството.

От там информират гражданите правоимащите да влизат с автомобилите си в зоната, че предстои да бъдат раздавани електронни чип карти на хората, които работят и тези с постоянен адрес в района на улиците „Дондуков“, „Найден Геров“, „Май“ и „Тодор Каблешков“, като е  необходимо желаещите да подадат заявление до 30 ноември.

„В електронното устройството на бариерата са внедрени интелигентни системи, които ще могат автоматично да четат номерата на превозните средства. Ще има и камери, които ще записват преминаващите, като по този начин създаваме специален ред и достъп на автомобили близо до Главната улица“, посочи заместник-кметът Йордан Ставрев. Той сподели, че все по-често се наблюдава как шофьори навлизат с автомобилите си на самата Главна улица, която е предназначена само за пешеходци, като е забранено дори карането на велосипеди и електрически тротинетки. „Това е изключително опасно и ние предприемаме сериозни мерки за опазване живота и здравето на хората“, допълни Ставрев.

От общината подчертават, че поставянето на бариерата е с цел сигурност е в съответствие с Генералния план за организация на движението и Плана за антитерористични мерки, приет с решение на Общинския съвет миналата година. Автомобилите със специален режим на: полицията, спешна помощ, пожарната, таксита, куриерски фирми и др. ще имат безпрепятствен достъп. Фирмите доставчици, както и до сега, ще могат да подсигурят обектите, които обслужват, до 9.30 сутринта.

Според областния управител обаче ограничаването на движението в зоната е незаконосъобразно. Още през юли Дани Каназирева даде едномесечен срок на Община Пловдив да премахне бариерата на ул. “Дондуков”, както и тази в кв. “Капана”, тъй като поставянето им не отговаря на нормативните изисквания, а ограничаването на движението в квартал “Капана”, както и на улица “Дондуков” е незаконосъобразно. Решението е на база административната  проверка за законосъобразността на поставените преграждения  по сигнал на граждани.

Според него, на първо място  за улица „Железарска“ попада в границите на квартал „Капана“, а статутът на този квартал от 2016 год. в регистрите на Министерство на културата е „Групова недвижима културна ценност „Квартал Капана“. Груповите културни ценности с техните граници  и охранителни зони  формират защитени територии за опазване на недвижимото културно наследство. При ремонтни дейности Общината следва предварително да е съгласувала проекта си за на улица „Железарска“, в т.ч. изграждане на караулка и монтиране на ограничителни елементи (бариера) с НИНКН. В този смисъл нормите са императивните.

На второ място възприетият подход при регулиране достъпа на МПС до въпросните улици / улица „Железарска” в квартал „Капана”,  улица „Княз Александър Дондуков-Корсаков“ и на изхода на улица „Май“ до кръстовището с улица „Преслав“/ нарушава режима за ползване на публичната общинска собственост и не намира основание в закона. Затварянето с бариера на индивидуализираните улици нарушава директно общинската Наредба за реда за спиране, престой и паркиране на пътни превозни средства на територията на град Пловдив, която не предвижда заграждане на улици-част от техническата инфраструктура на града, със статут на публична общинска собственост без конкретно решение на местния орган на самоуправление. Паркирането може да бъде забранено, но не може да се блокира преминаването на улицата. За монтирането на тези ограничителни съоръжения (бариери) няма решение на общинския съвет, което нарушава Закона за общинската собственост.

На трето място липсата на решение на  Експертния съвет на Общинската комисия по безопасност на движението и на конкретен мотивиран акт на общински съвет Пловдив, очертават по категоричен начин липсата на законосъобразност в действията на община Пловдив.

 

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.