Правителството забрани масовите събития на закрито. Вижте обобщени всички мерки

Актуално Новини
Бойко Борисов

Извънреден брифинг на Кризисния щаб и извънредно заседание на Министерски съвет заради коронавируса (ВИДЕА)

Борисов призова да няма паника и презапасяване с храни, предполага се, че нулевият пациент е дошъл от Гърция

Събирания на хора на закрито – в театри, кина, спортни зали се забранява заради коронавируса. Това реши правителството на извънредно заседание, на което беше взет пакет от мерки. Първоначалната идея бе това да се случи само за местата, където е отбелязана инфекция на Covid-19.

Припомняме, че министър-председателят Бойко Борисов събра днес в 10 часа в Министерския съвет Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

Министърът на културата Боил Банов допълни предложението и поиска да се разшири обхвата за цялата страна, с аргумента, че 400-500 души в затворени помещения за 2-3 часа се излагат на риск.

„Затваряйте всичко“, заяви Бойко Борисов по време на заседанието на МС. „Ако така върви света, съм убеден, че ще отложат и Олимпиадата“, каза още Борисов.

В това число влизат и мачовете в Първа и Втора лига на България, като за тях бе подчертано, че трябва да се играят без публика. Все още не е ясно дали днешните за днешните срещи вратите ще се затворят. По програма днес се играят мачовете Славия – Ботев Пловдив, Ботев Враца – Левски и Лудогорец – Дунав, както и Спартак Варна – Ботев Гълъбово.

Премиерът Бойко Борисов изрази несъгласие към препоръката да се затварят градове.

Молбата ми към населението е да се вземат всички мерки за дезинфекция и само в краен случай хората да влизат и излизат от градовете с коронавирус. Затварянето на градовете е крайна мярка, ще създадем паника, трябва метод на убеждението. Всичките ви ресурси да убедите хората само при краен случай. Ако излязат и я разнесат заразата, това ще спомогне епидемията да се развие в други градове. Това е крайна мярка, в много държави се въведе, но ще създадем и паника и не е добро. С метода на убеждението. Използвайте целия си ресурс„, подчерта Борисов.

Той обърна внимание, че в Италия има министри и началник кабинети, заразени с коронавирус и призова министрите да носят маски вече и дадат личен пример.

Той подчерта, че личната самодисциплина в ситуацията е много важна. Нека хората да изчакат да не се събират, да минат тези седмици, трябва да си помогнем сами. Призовавам нашите сънародници да покажем, че нищо не ни плаши и че сме самодисциплинирани, добави премиерът.

Припомняме, че късно снощи бе съобщено за първи положителни проби на 27-годишен мъж от Плевен и 75-годишна жена от Габрово, днес щабът обяви още двама болни. Състоянието на пациентите вече е добро и те са в процес на оздравяване.

Премиерът Бойко Борисов призова да няма паника и презапасяване с храни.

„Големите вериги магазини имат достатъчно, държат запаси за по 30 дни напред. Няма смисъл хората да се запасяват с храни и т.н., това само създава паника и тягостно настроение,“ каза още министър-председателят.

Считаме, че единият нулев пациент е дошъл от Гърция, каза Борисов. И обясни, че са платени още 4000 нови теста за коронавируса, към трите хиляди, които имаме. Според него те ще са достатъчни.

Председателят на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски уточни, че още две лаборатории – в Стара Загора и Врана, ще правят тестове за коронавирус. Досега проби се изпращаха само във Военномедицинската академия и Националната референтна лаборатори.

Министърът на здравеопазването ще издаде заповед за обявяване на специален режим на действие на болниците с пациенти, а именно карантиниране на отделенията, в които са пациентите с коронавирус и да се поемат само случаите със спешни сърдечно-съдови заболявания, инсулти и спешна хирургична помощ. Останалите пациенти да не се допускат в болниците.

Пред болниците ще има патрули, който да сигнализира, ако има нерегламенитрани свиждания.

Второто предложение към министъра на здравеопазването е да се предадат на болниците и на всички директори на болниците последните ъпдейти от китайска страна за лечението и диагностиката на коронавирус инфекцията.

Създадена е анкета, която ще попълват всички пациенти.

Медицинските директори и областните оперативни щабове в срок до 12 часа трябва да посочат какви са резервите им с легла на всяко регионално ниво.

От Министерството на финансите да бъдат разписани ясни правила за какво ще бъдат изразходвани отпуснатите средства и кой ще ги разходва.

За засегнатите региони в страната ген. Мутафчийски предложи да бъдат забранени учебните занятия и предвидените форми на извънкласно обучение.

Снимка на корицата: БГНЕС

Споделете ни във:

4 thoughts on “Правителството забрани масовите събития на закрито. Вижте обобщени всички мерки

  1. Това вече е Борисово малоумие, как тези,, интелигентни решават къде е опасно и къде не. Как и с какво е по опасно в театъра от автобуса и метрото, футболна среща на стадион на открито (до колкото знам закрити в България няма) е по опасна от работа в цех с 200 работника… Или така казано щама в София е по безопасен от този на Шипка

  2. НАЙ-ВАЖНОТО ПРАВИЛО Е АКО/КАТО НЕЩО СЕ РАЗКИХАШ, ДА НЕ ОТИДЕШ „НА ЛЕКАР“ КЪДЕТО ЗАРАЗЯВАШ ХОРАТА – КАКТО И ОБРАТНО, ОТКЪДЕТО ПИПВАШ КАКВОТО НЕ ТИ Е ЗАТРЯБВАЛО.
    ТЕЛЕФОНИРАШ САМО, ДА ДОЙДАТ ДА ТЕ ТЕСТВАТ ВКЪЩИ С ЛИНЕЙКАТА.
    ВИНАГИ С МАСКА ПРЕД ЧОВКАТА

  3. За разлика от китайците (комунистическа диктатура, където мерките са масови и СТРОГИ) в Щатите въведоха много по-лесна практика:
    КАТО НЯМА ТЕСТ-КИТОВЕ ПО МЕСТА = НЯМА ТЕСТИРАНИ = НЯМА ДИАГНОЗИ = НЯМА СТАТИСТИКА =МРАТ СИ БЕЗ КУДКУДЯКАНЕ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.