Подписват тристранен меморандум за изграждане на оперна сграда в Пловдив

Актуално Гласове Градът Култура Новини

Общината, Министерството на културата и Фондация „Дом за Пловдивската опера” ще подпишат тристранен меморандум за намиране на терен и изпълнение на проекта „Сграда на Опера Пловдив”. Това е резултатът от срещата между кмета Здравко Димитров, служебния министър на културата проф. Велислав Минеков и членовете на Фондацията днес в общината.

„Утре аз и проф. Минеков може да не сме на тези места. Затова говорихме споразумението да бъде така подписано, че хората, които идват след нас задължително да спазват тези стъпки и Пловдив да има достойна опера”, заяви Здравко Димитров.

„Опера ще има. И ще бъде част от емблемите на града. Става дума а многофункционална зала, естествено концертна, и ако имаме възможност да я реализираме в съвременни условия, със съвременна архитектура и акустика, ще имаме най-успешната музикална зала не само в България, а може би една от най-добрите в Европа”, каза служебният министър проф. Минеков.

„Ако направим това нещо в Пловдив ще привлечем внимание на много от така наречения оперен туризъм- една от най-скъпите форми на пътешествие в света. Ако имаме щастието не само ще имаме опера, но тя ще бъде обречена на успех”, добави той.

Министърът допълни, че има няколко варианта за терен за Дом на операта- два имота край реката и бившият Партиен дом.

„Аз няма да участвам в това решение. Нека бъде решено тук, с обществено обсъждане и с помощта на общината. Има няколко петна, които са годни за подобен проект. Можем да започнем не само с меморандум, но при оформяне на идеята и с международен конкурс, който да се случи в началото на следващата година”, каза още служебният министър на културата и прогнозира, че проектът би струвал не повече от 30-40 милиона. Има опции държавата да отпусне част от средствата, но и да се работи за привличане на европейски пари от новия програмен период.

“Това е първата среща в такъв формат от създаването на Фондация „Дом за Пловдивската опера”- министър, кмет и представители на фондацията. Което само по себе си говори, че срещата е била ползотворна и намеренията са сериозни”, отбеляза Здравко Димитров.

Той се спря и на вариантите за имот, подходящ за пловдивска опера, като на практика изключи възможността тя да се намира на мястото на бившия Партиен дом. „Ако трябва да го съборим и преместим администрацията, 20 милиона няма да ни стигнат само за това. Сами разбирате, че това е нонсенс в тези условия. Има празни терени, които са по-удачни. Мисля, че ще се намери терен и тогава ще се обяви конкурс. А има и вариант самият конкурс да даде предложения за терен в Пловдив”, отбеляза Здравко Димитров.

Днес кметът връчи и строителното разрешение за Концертна зала на служебния министър на културата.

„От тук нататък в бюджета на министерството очакваме да бъдат заложени същите тези средства, които бяха отделени за този ремонт- близо десет милиона. Надяваме се същинският ремонт да стартира догодина”, пожела си кметът.

Средства за ремонт на Концертна зала в бюджета на министерството обаче в момента няма. Те трябва да бъдат заложени бюджета за 2022г.

„ С нищо не гарантирам, че тези пари ще бъдат осигурени. Надявам се да има следващ министър, който да е достатъчно нормален и да има същия ангажимент. Ако ли не- отидете и изберете друг”, каза проф Минеков.

Споделете ни във:

3 коментара за “Подписват тристранен меморандум за изграждане на оперна сграда в Пловдив

 1. Че що ремонтирахме Синдикалния … Опа!!! Дома на Културата?!?! Въртяща сцена, това-онова?! Хайде да спрем да харчим пари, че скоро не внуците, ами пра-пра-внуците ще трябва да ги изплащат!!!

  1. …и с бронзов Франкенщайн изперчен отпред, ама не, Борис Христов е ПОД НИВОТО на пловдивската Опън-ОПЕРАторка.

   ПЛАТЕЖОСПОСОБНИ ценители на оперетната магия, склонни да се пожерват и сгъчкат като публика с вирусоносителите (5000 случая днес!) в Града няма повече от два файтона и за тях ГДК е напълно дортатъчен.

   Спрете Агитката, ЗАБРАНЕТЕ “ФОНДАЦИЯТА”

 2. Договорките за Концертна Зала не са ТРИстрании, а са между кмета и министъра.

  Третата страна драпа да получи (със или без международен конкурс) безплатен терен уж за обществени нужди, върху който да си изгради свой частен имот

  ДОХОДНО ЗДАНИЕ

  в който под наем (може) да допуснат оперетата, балетата и певческото, ама и доколкото си плащат наемчето. (“Свободен” наем, кис-кис)

  Пак добре, че няма да стане по проект залежал във фризера на Илийко Н. в чиито мокри сънища отдавна е бутането на администрацията в партийния дом

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.