АктуалноГрадътКултураНовини

Пламен Панов: Въпреки пандемията Културният календар се състоя

Една много трудна година за културата и туризма, отчете днес заместник-кметът (ВИДЕО)

„Opera Open“ е културното събитие на годината, в личната му класация

Една много трудна година за културата и туризма, отчете днес заместник-кметът Пламен Панов.

Направихме всичко възможно не само да спасим секторите, но и да ги развием, коментира той по време на годишния отчет на дейността на пет от 6-те културни института в ресора му, който обхваща още археология и опазване на културното наследство.

Според цитираните данни Пловдив е инвестирал малко по-малко от 4 млн.лв. в културно съдържание през различните финансови инструменти, с които разполага през кризисната първа година от мандата.  Културният календар на града е в размер на 1,8 млн и се сътоя, въпреки пандемията, подчерта Панов.

Със 120 хиляди са финансирани читалищата на територията на общината, 350 хиляди бяха отделени за допълнително финансиране на държавните културни институти – Опера, Куклен и Драматичен театри.

Панов акцентира върху доброто сътрудничество на Общината с тези институти и напомни, че МК гарантира само заплатите им, без средства за нови спектакли.

„Именно с това сътрудничество доказахме, че можем да гарантираме динамичен културен живот. Например, фестивалът „Opera Open“, който за мен е културното събитие на годината в Пловдив, всички тези нови спектакли, на които публиката се наслади, бяха благодарение на подкрепата на Община Пловдив.“

Пламен Панов посочи, че за следващата година вече е гарантирано финансирането на два големи феста – Hills of Rock, „Opera Open“ – както и на още 20 други проекта.

„Много е важно, че Община Пловдив взе навременни мерки за подкрепа на сектора. По наша инициатива са опростени наеми на близо 20 културни оператори в общински сгради. Става дума за творци в ситуация без никакви приходи, сред тях са РЗК, Мюзикхолен театър – в тези места те реализират и събития и административна дейност. По този начин успяхме да ги съхраним,“ коментира зам.-кметът.

Той посочи, че за деветте месеца от началото на годината туристическите нощувки в града са намалели с 53% в сравнение със същия период на миналата година, а загубите от приходи са почти 12, 5 милиона лева. И ако реално туристите са намалели в същото това време над 3 пъти е нараснал делът на тези, които посещават виртуално културни събития.

 

П.П.: Няма как да не признаем усилията на екипа на Панов, че въпреки пандемията Културният календар се състоя. Макар и преструктуриран. Пловдивчани и гостите на града успяха да се насладят на – стотици събития, които минаха под голям интерес и културният живот под тепетата кипеше. И то на фона на драстичен спад в туризма.

53 % е спадът на реализираните нощувки в Пловдив за първите 9 месеца на 2020г.

Целият отчет може да проследите във видеото на следния линк.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

4 коментари

 1. Общината не бива да си приписва ЗАСЛУГИ за сметка на ДЪРЖАВНИТЕ институции!
  Освен будали в Града има и граждани.
  Отделен въпрос е, че през кризата ПУБЛИКА няма както за култура, така и за туризъм и пр. нека да не се ЛЪЖЕМ.

 2. ВСИЧКАТА СЛОВЕСНОСТ СЕ СВЕЖДА ДО СЧЕТОВОДИТЕЛСКИ ЦИФРИ РАЗДАДЕНИ ПО ОРТАЦИ И ОРТАЧКИ.
  ПЛОВДИВ’2019 = ПЛОВДИВ’2020 = ПЛОВДИВ’2222 = 3333 Е ТИПИЧНА ГРУПИРОВКА ЗА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ.
  ИСТИНСКАТА ОПЕРА НЕ Е „ОТВОРЕНА“ ТЯ Е ЗАТВОРЕНА В АКУСТИКА, ПЛЮШ И БЕЛКАНТО БЕЗ …МИКРОФОНИ. ВСИЧКО ДРУГО Е ЗАПЛАТАДЖИЙНИЦА.
  ПРЕТЕНЦИИТЕ СА ЛЪЖЛИВИ = ПУБЛИКА НЯМА.
  МИЖИ ДА ТЕ ЛАЖЕМ.
  =ПРЕСТРУВКИ=

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина