Ковид19: За споделената вещественост и защо изпълнението чрез стрийминг на живо не беше опция

Актуално Живот Новини
Covid 19

Кампанията „Европа вкъщи“ стартира на 30 април по инициатива на португалският град Фаро. Тя обедини гражданите на петнадесет града в цяла Европа, за да споделят как изглеждат по време на изолацията от COVID-19. Пловдив е градът, който се включи от България, а фондация Пловдив 2019 пое инициативата на проекта. В партньорство с Под Тепето и авторите Теодор Караколев и Георги Матов, представихме градът ни в 10 фотографии и авторски текст.

В настоящата рубрика „Европа Вкъщи“ ще ви представяме всеки един от останалите градове, текстовете и авторските снимки са предоставени  от артистите на Фондация Пловдив 2019 в оригинал, за да бъдат преведени на български и достъпни за вас.

Днес представяме Люксембург с текста на Катрин Елсен и снимките на Софи Фейдер:

С появата на Ковид 19, обществото разчита все повече на съществените служители-  като доктори и  медицински сестри, които поставят своя живот в риск , за да спасят чужди животи. Множеството останали, включително и аз, бяхме заставени да останем у дома , за да забавим разпространението на вируса и да предотвратим колапса на здравната ни система. Разделението между съществените и несъществените служители бе неоспоримо за оцеляването в тази неизбежна криза.

Но колко дълго може да функционира организъм като нашето общество, с някои органи на пауза и без риск от разпадане в дългосрочен план? Представя се кризисна програма за подкрепа на артисти и аз мога да продължа с творчеството си в защитена среда. Но бавно и полека, започвам да се чувствам като паразит. Същевременно, страхът да се превърна в отживелица , ме връща на термина  съществен . Колко важна е работата ми във времена на криза, но също, как да запазя същността на работата ми жива в ограниченията ?

Daily life corona virus covid-19 Luxemburg

Като създател на пърформънси , се изразявам с композиции на моите движения, глас  и дихания. Човешката психо- физична тъкан е суровината ми. Магията се случва чрез докосване на присаствието на другите в репетиционната. По време на пърформънса, динамиката на сцената се подема от вниманието на публиката и това захранва обратно моето изпълнение. Смехът, който моите думи могат да породят, сълзите, изтекли заради мелодиите ми, ритъмът на танца ми заразява сърцата на другите , надминава индивидуалното в колективно съзнателно изживяване.

Другите формират същността на работата ми.

Daily life corona virus covid-19 Luxemburg

За малко над месец, онлайн пърформънси чрез стрийминг на живо се опитват да направят връзката между артиста и публиката. Уважавам всички, които гъвкаво прегръщат новите платформи  и мога да видя колко от пърформансите са били оценени от затворената публика по целия свят. Но представяйки си себе си, да изпълнявам в такъв мизансцен, не можех да не се почувствам като приземена в дигитална затворническа клетка. С очите ми, втренчени в празнотата и усмивката ми , забавена в (из)включването. Не искам бързо да заменя нещо, което изглежда се е загубило за момент, но по-скоро да се запитам, каква е същността на нещото, което толкова ме е страх да загубя.

Daily life corona virus covid-19 Luxemburg

Говоря за споделената вещественост . Емоциите не са емоджита,  свити до лицеви експресии. Те са сложни елементи на свързаността . Зрителите дишат същия възух , един до друг, фокусирани с поглед и  емоционалност в една посока, споделяйки същата реалност. Това е същността на работата ми. И това е точно нещото, без което трябва да живея сега.

Един ден , когато тази криза приключи, човешкото докосване все още ще се съпровожда от страх. Страх, че другият може да носи невидим враг, истинска животозастрашаваща опасност за всеки от нас . За да позволим на споделената ни вещественост да се излекува, искам да преосмисля работата ми и найната същност , за да допринеса  към психическото и интуитивно преоткриване на другия, в периметър от 2  метра.

Споделете ни във:

1 thought on “Ковид19: За споделената вещественост и защо изпълнението чрез стрийминг на живо не беше опция

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.