Актуално

Изложба с мозаечни пана и хорови изпълнения представиха в Малката базилика

Освен антични мозаечни пана, бяха показани творби и на съвременен автор

Изложба с мозаечни пана – „Християнското наследство – образи и символи” на Ирена Янчева бе открита снощи в Малката раннохристиянска базилика. Събитието е част от програмата на ПРАЗНИЦИ НА СВЕТЛИНАТА И НАДЕЖДАТА В СТАРИЯ ГРАД НА ПЛОВДИВ. Авторката е  вдъхновена от света на мозайките още в нейния роден град Пловдив. По-късно се обучава в Торонто при известните художници на мозайки Акрам и Фадиа Габра. 

В настоящата изложба тя представя 3 икони и 8 антични орнаменти в съвременен дизайн, като изработва тези творби за 4-5 години. Самите икони са свързани с обичани български светци. Първата е на Света Великомъченица Злата Мъгленска (1785г.). Втората е на Свети Йоан Рилски Чудотворец (876-946г.) и третата- на Свети Великомъченик Пантелеймон, създадена по образец на иконата от 13-ти век- Православния манастир „Света Екатерина”, Синайски полуостров, Египет.Изработката им е направена в духа на античната традиция-като техника, цветове и излъчване.

Осемте творби с геометричен дизайн представляват антични орнаменти, чиято символика е възприета още през раннохристиянската епоха, но съществува и до днес.Изобразени са следните фигури: равно-раменен православен кръст, детелина, квадрат-меандър, осмоъгълник-розета, осмоъгълник-античен килим, осмоъгълник-геометрична решетка, традиционен български орнамент (18-19 в.) и български традиционен текстил (18-19 в.).

Изложбата е част от една установена традиция с много позитивен характер на Общински Институт „Старинен Пловдив”. Щастлива съм, че мои творби са включени в ПРАЗНИЦИТЕ НА СВЕТЛИНАТА И НАДЕЖДАТА В СТАРИЯ ГРАД НА ПЛОВДИВ. По този начин можем да направим древното изкуство видимо за нашите съграждани, както и да съхраним и продължим традицията на нашите предци на Балканите и Средиземноморието, сподели Ирена Янчева.

Цялата статия може да видите на КАПАНА.БГ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина