Актуално

Ицхак Финци с книга и цигулка в Петното

Големият актьор представя автобиография в клуба

Image title
Изключителният български артист Ицхак Финци ще представи първата си книга на 10 декември от 19 часа в рамките на ежеседмичния театрален салон в клуб „Петното на Роршах”. Първоначалното име на книгата “Спомних си!” е заменено с още по екстравагантното “Мотоциклетът, Ромул Велики, Наивист, Пак тогава, в Сао Паоло, Какъв съм за Питър Брук? Бобо и други четива”.
“Много-много не исках да влизам в модата на пишещите артисти, но после се съгласих. Включени са есета, разкази, диалози… Има любопитни неща от детството ми, моята леля, въпросите, които съм си задавал на сцената”, казва за творението си един от най-обичаните български актьори.
“Това не е автобиографична книга на творец, осъзнал величието си, не е проява на кокетство. Финци притежава сериозен писателски дар, книгата е кипящ словесен коктейл с безпогрешно дозирани пропорции от смях, самоирония, чисти пориви към детството, интригуващи анализи, празници на духа, шутовски каламбури, тъга, отчаяние, сарказъм в най-волни построения, изпълнени с изненадите на парадокса и абсурда”, твърди и издателят, обяснявайки дългото заглавие.
Представянето на книгата в клуб „Петното на Роршах” е обявено за джазова вечер, на която авторът обещава да донесе и своята цигулка. В 13-те пиеси за двама ще му акомпанира известният джазпианист Васил Пармаков.
Познанството на двамата е отдавнашно. Те се откриват един друг като музиканти преди 16 години в джазовия клуб на Малък градски театър (зад канала), където в една зимна нощ свирят до 5 ч. сутринта. Веднага разбират, че са един за друг , но дълго време не се удава случай да го докажат на публиката. Докато през зимата на 2001 година  съдържателят на прочутия “Артклуб” в София  не ги кани да му гостуват  всяка неделя в продължение на 3 месеца. Репертоарът им се обогатява от вечер на вечер и програмата им стига по времетраене до 3 часа. Те свирят всичко: аржентински танга , виенски валсове, салонни пиеси , френски шансони , класически миниатюри, менуети , серенади, джазови стандарти , цигански напеви , руски романси, попмузика, стари шлагери , градски фолклор , салса , фокстроти , балетна музика , собствени композиции и винаги наизуст, импровизирайки заедно и поотделно и понякога с неочаквани обрати. Наивността се съчетава с виртуозитета , сладостното бива последвано от агресия ,но иронията не ги напуска никога.
Ицхак Сами Финци е от еврейски произход. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ през 1955-а и през същата година започва кариерата си в Драматичния театър в Димитровград. Изиграл е стотици роли на столична сцена, както и в множество популярни български филми, сред които „Преброяване на дивите зайци“, „Вилна зона“, „Закъсняло пълнолуние“, „Щурец в ухото“, „Откраднати очи“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина