АктуалноГрадътЖивотМненияНовиниОбщина Пловдив

Градската железница на Пловдив ще има 13 спирки

13 спирки ще има Градската железница на Пловдив. Около това се обединиха участниците в първата работна среща, която се организира от областния управител Ангел Стоев с цел подобряване на координацията по проекта. Има предложения към някои от тях да бъдат изградени буферни паркинги и да се ситуират спирки на автобусния градски транспорт.

От страна на ДП НКЖИ в срещата участва инж. Иван Бакалски, ръководител на проекта „Пловдив-Бургас, фаза 2“. Местната власт беше представена от кмета  на Община Пловдив Здравко Димитров, неговия заместник Тодор Чонов и Главния архитект Димитър Ахрянов, Главния архитект на Община „Родопи“ Атанас Недевски, зам.-кмета на Община „Марица“ Николай Стаматов, зам.-кмета на Община Асеновград Стоян Димитров. Община Куклен изпрати писмено становище. В работната група се включи изпълнителният директор на „Тракия икономическа зона“ Пламен Панчев и изпълнителният директор на СНЦ „Бизнесът за Пловдив“ Александър Стайков.

„На предишната ни среща с участието на вицепремиера Христо Алексиев постигнахме договореност, че до началото на март общините трябва да дадат своите предложения за спирки, които да удовлетворяват както гражданите, така и бизнеса, за да може бъдещата железница да бъде удобна и да се превърне в предпочитан транспорт за придвижване и логистика“, коментира в началото областният управител. Той припомни, че изпълнението на проекта включва два етапа. Първият е изграждане на основния ринг на градската железница, а вторият – изграждане на отклонения до отделни населени места. Тя ще свързва общините Пловдив, „Родопи“, „Марица“, Асеновград и Куклен и има шанс да бъде първата градска железница в страната.

„Нашето идейно предложение за допълнителните спирки до голяма степен съвпада с постъпилите писмени предложения от общините и бизнеса и днес постигнахме много добър консенсус, който ще ни даде възможност да продължим бързо напред с подготовка на техническата документация“, заяви след срещата инж. Бакалски.

Според решението на работната група спирките са следните: жп гара Асеновград, Маврудово, Крумово (с връзка към летище Пловдив), Югоизточна индустриална зона (в района на бившия завод „Пишещи машини“), Централна жп гара Пловдив, Пещерско шосе (в района на магазин Кауфланд), бул. „Шести септември“ (в района на ст. „Пловдив“), Окръжна болница, жп гара Филипово, Индустриална зона Войводиново (индустриална зона), Скутаре (индустриална зона), Равадиново, Бенковски.

Областният управител заяви, че в началото на април се очаква да бъде готово техническото задание и да се изготви визуализация на бъдещите спирки от НКЖИ, за да може проектът да бъде представен и публично. През април предстои и нова среща на Работната група.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Каква градса железница е ако не минава и спира пред община Пловдив. Там трябва да има зъдалжитулна спирка. Значи те ще се возят на служебни коли, а хората ще гонят Михаля и ще плащат от джоба си да обикалят докато се приберат.

  2. А сега сериозно. По тази градска железница ще пътуват празни влакове. Просто някои хора много искат да усвоят някакви пари, било то и безсмислено. Пловдив е малък за такова нещо. И все пак, ако непременно трябва да се усвоят парите, то тя трябва да бъде в кръг., тоест нови ж.п. линии през Тракия и Източен и свързването им на гара Филипово. Всичко останало е бошлаф работа.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина