Глобиха 127 пешеходци в акция на пловдивската полиция

Актуално Градът Изпод тепето Криминале Новини

127 са глобените пешеходци днес при акция, проведена от пловдивската полиция. Засиленият контрол на органите на реда цели подобряване на дисциплината на пътя от страна на пешеходци и водачи.

Във времевия диапазон от 10 до 16 часа служители на ОД на МВР Пловдив са проверили 542 водачи, а констатираните нарушения на шофьори и пътници , за които е взето административно отношение по Закона за движение по пътищата, са 967.

Установените случаи за нарушения от страна на пешеходците са 127, като при 7 от проверките са съставени актове за неспазване на светлинните сигнали на светофарната уредба и внезапно навлизане на пътното платно. 120 са санкционираните пешеходци, пресекли на необозначени за целта места, с което са рискували живота си и са създали предпоставка за пътнотранспортно произшествие.

238 са констатираните нарушения по ЗДвП, извършени от водачи, а това са половината от общия брой проверени шофьори. 177 от тях са глобите по фиш, а актовете са 61.

От полицията припомнят, че глобата за водач, отнел предимство на пешеходец е 50 лв., а при констатиране на нарушението се отнемат и контролни точки от талона. Пешеходците ги грози санкция от 20 до 50 лв, като по-високата глоба се налага за преминаване на червен светофар или за прескачане на пътни заграждения.

Бързо производство под надзора на прокуратурата е започнато срещу водач, управлявал МПС под въздействието на наркотични вещества. Три са актовете за водачи, преминали на червен сигнал на светофара, а в 14 от случаите проверяващите са констатирали, че водачите говорят по мобилен телефон, докато шофират. 24 от шофьорите са били небрежни към своята сигурност, пренебрегвайки задължението да използват обезопасителен колан, за което е взето административно отношение.

Освен за пресичане на нерегламентираните за целта места, за неспазване на светлинните сигнали на светофарите и внезапно навлизане на платно за движение, полицейските служители следяха за неспазване на пътни знаци и извършване на неправилни маневри. 86 са констатираните нарушения за това, а извършилите ги шофьори са получили глоби по фиш. Не са малко и водачите, които не са били с изрядни документи по време на проверките – фишовете за това нарушение са 27. Глобените за неправилно паркиране и престой са 28 . При 19 от проверките е установено, че шофьори са се качили зад волана на технически неизправни автомобили, а 17 са глобените, които не са използвали светлинна сигнализация.

Продължава засиленият контрол и по спазването на скоростните режими. От 9 до 12 април камерите на пловдивската Пътна полиция са заснели 3 656 нарушения. Техническите средства са документирали нарушенията, извършени от водачи, които не са се съобразили с максимално допустимата скорост по пътищата в Пловдив и областта.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.