Актуално

Германка подрежда лицата на младата България в изложба

Image title
Германската фотографка Брита Морис Пиментел ще представи атрактивна изложба под тепетата. Темата на проекта “Young&Bulgarian” 2010 е провокирана от първото посещение на Брита Пиментел в България през пролетта на 2009 година. Любопитството й към това какви са младите българи вдъхновява проекта й за фотоизложба. Около година по-късно идеята вече е факт и за осъществяването й Брита Пиментел си служи с комбинация от собствените си  фотографии, цитати от  българското изкуство от края на 19 и началото на 20 век, както и мисли на известни българи. Резултатът от този многопластов артистичен проект е изложбата, коята ще бъде достъпна от 17 август в artnewscafe в Пловдив.Авторката
Авторката

Изложбата на Брита Пиментел е съставена от портретни снимки на млади българи, заснети по естествен начин в собствената им социална среда, цитати от произведения на българското изкуство, литература и няколко текста, които са още един щрих към впечатлението от това „да си млад и да си българин”.
Каталогът към изложбата e е издаден през 2010 Германия от Conference Point Verlag в Хамбург “Young&Bulgarian” 2010, чиито жанр тя определя като семиотично фото есе. Връзката между определени знаци и символи на българската култура и съвремие, схванати от пръв поглед посредством тези три елемента – рисунка, фотография и думи – ein Versuch anders zu denken (опит да се мисли различно).
Брита Пиментел e родена в Клеве, Германия. Завършва право в Хайделберг и Института по фотография в Ню Йорк. Прекарва известно време в Бразилия, където печели наградата на Сдружението на критиците в Сао Паоло за фотографско есе. В България за пръв път пристига по препоръка на приятел.
С настоящата изложба “Young&Bulgarian” Брита Морис Пиментел печели наградата на Литературния конкурс за художествено творчество на българите в Хамбург за 2010 година. До сега има планирани четири изложби, от които първата е тази в artnewscafe в Пловдив, където Брита заснема голяма част от фотографиите си. Другите изложби следват до края на годината в София, Хамбург и Берлин. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина