АктуалноГрадътКултураНовини

Дом за Пловдивската опера: Министерството на културата бави ремонта на Концертна зала

Над 8 месеца Министерство на културата бави процедури за старт на ремонта, които нормално се случват за 30 дни, коментираха от фондацията

Вече пет години продължава борбата пловдивската опера да има свой собствен дом. Преди няколко дни от фондация „Дом за пловдивската опера“ са получили поредното писмо, от което не става ясно бъдещето на Концертната зала в центъра на града и дали тя ще бъде ремонтирана скоро. Въпреки, че от юли 2020 година има одобрен инвестиционен проект, вече 8 месеца Министерството бави съгласувателни процедури, които нормално се случват за по-малко от 30 дни, коментираха от фондацията. От „Дом за пловдивската опера“ дори са се ангажирали да съдействат и помогнат на Министерството, но отговор от институцията няма.

За хронологията на събитията припомнят в писмо до медиите от фондацията, която се борят за изграждане на собствена сграда и зала на Операта, както и за ремонт на съществуващата Концертна зала на площад „Централен“ в бившия Партиен дом. Сградата пустее от дълги години, затворена, след като бе установено, че е конструктивно опасна. От организацията припомнят, че за последните 5 години са изпратили 16 писма до Министерството на кулутрата, провели са няколко срещи и са създали безвъзмездно идеен проект за ремонт на залата.

Публикуваме писмото и позицията на фондация „Дом на пловдивската опера“:

За посочения период – 5 години, ние от фондация „Дом за Пловдивската опера“, освен с каузата ни за построяване на сграда за Пловдивската опера, неотменно се ангажираме и с въпроса за ремонта на Концертна зала. Разпратихме 16 писма, проведохме 3 пресконференции и срещи с Министъра на културата, депутатите от различните политически партии от град Пловдив и др. Създадохме и предложихме идеен проект за ремонт на КОНЦЕРТНА ЗАЛА – безвъзмездно, с нашия труд, знания, умения и енергия. Това свършихме ние. Можете да се запознаете с хронологията по-долу.

Какво свърши Министерство на културата за ремонта на Концертната зала в Пловдив? Ремонт няма, до тук – само процедури без никакъв резултат. Вече 5 /пет/ години няма ремонтирана КОНЦЕРТНА ЗАЛА, тя е затворена, защото е опасна за здравето и живота на изпълнители и публика.

На 10 март 2021 г.  получихме поредното писмо от Министъра на културата Боил Банов, което отново не внася никаква яснота в казуса с ремонта на Концертната зала в Пловдив.

При положение, че от юли  2020 г. има одобрен инвестиционен проект, осем месеца след това не се случва нищо. Обясненията в писмото от МК, че се провеждат процедури за съгласуване с експлоатационните дружества са повече от странни. Дори и в най-заплетените случаи това  не става за 8 месеца, а за не повече от 30 дни! Ние ясно изразихме готовност и за това да помогнем на МК, но не ни се дава конкретна информация за отговорните лица и проблемите, които имат, за да им съдействаме, ако не да ги решим.

Смятаме, че е справедлив нашият въпрос и настояваме за коректен и ясен отговор от Министъра на културата – Какво и най-вече кога трябва да се случи, за да има резултат, за да имаме ремонтирана КОНЦЕРТНА ЗАЛА, за да има концерти в нея? Защо Пловдив е лишен от ключова за културата ни зала вече 5 години, включително и по време на 2019 г., когато беше Европейска столица на културата?

Ние сме граждани, нашата позиция е гражданска и ангажирано културна! Искаме ремонтирана Концертна зала, искаме действия, искаме резултат!

ХРОНОЛОГИЯ  – КОНЦЕРТНА ЗАЛА

до 10 март 2021 г.

7 октомври 2016 г. – Учредяване на фондация „Дом за Пловдивската опера“.

8 ноември 2016 г. – Пресконференция на Съвета на фондацията,  Подписване на Меморандум за съвместна дейност и сътрудничество между Фондацията и Държавна опера Пловдив и представяне на идеен проект за реконструкция на КОНЦЕРТНА ЗАЛА.

14 декември 2016 г. – Писмо до Министър-председателя, трима зам. министър-председатели и Министъра на културата на Р България за подкрепа на реконструкцията на КОНЦЕРТНА ЗАЛА.

Декември 2016 г. – Експертна помощ от члена на Съвета на Фондацията арх. Илко Николов на комисията на Министерство на културата  за изготвяне на задание за реконструкция на КОНЦЕРТНА ЗАЛА.

12 януари 2017 г. – Писмо до кмета Иван Тотев, министър Вежди Рашидов и председателя на комисията по бюджет и финанси в 43 НС Менда Стоянова относно реконструкцията на КОНЦЕРТНА ЗАЛА.

12 февруари 2017 г.  – Писмо до министър Рашко Младенов за подкрепа на каузата и относно реконструкцията на КОНЦЕРТНА ЗАЛА.

18 май 2017 г. – Писмо до министър Боил Банов относно реконструкцията на КОНЦЕРТНА ЗАЛА.

25 юли 2017 г. – Пресконференция по актуални и неотложни въпроси, свързани с ремонта на  КОНЦЕРТНА ЗАЛА.

25 септември 2017 г. – Писмо до зам. министъра на културата Румен Димитров, с копие до председателя на комисията по култура и медии в НС Вежди Рашидов  и до председателя на комисията по бюджет и финанси относно ремонта на КОНЦЕРТНА ЗАЛА и изграждане на сграда за Операта.

1 ноември 2017 г. – Писмо до министър Боил Банов с поздравления по случай Деня на будителите и за поетия ангажимент за ремонта на КОНЦЕРТНА ЗАЛА.

2 януари 2018 г. – Писмо до министър Боил Банов относно забавения ремонт на КОНЦЕРТНА ЗАЛА и нова молба за среща.

16 март 2018 г. – Среща на Съвета на Фондацията с министър Боил Банов за уточняване на сроковете за ремонта на КОНЦЕРТНА ЗАЛА и съгласуване на действията за изграждане на сграда за Операта.

20 март 2018 г. – Писмо до кмета Иван Тотев, председателя на ОбСъвет и групите в ОбС за катастрофалното състояние на КОНЦЕРТНА ЗАЛА.

20 март 2018 г. – Пресконференция за катастрофалното състояние на КОНЦЕРТНА ЗАЛА Пловдив и липсата на резултатни действия от страна на Министерство на културата, както и за липса на конкретни действия на Община Пловдив и Министерство на културата за предоставяне на терен за строителство на сграда за Пловдивската опера. С участието на десетки журналисти от национални и регионални медии, народните представители Менда Стоянова и Георги Йорданов и обл. управител Здравко Димитров. На поканата не се отзоваха министър Боил Банов и другите пловдивски депутати.

22 март 2018 г. –  Обявена обществена поръчка от МК за „Изработване на ин-вестиционен проект и количествено–стойностни сметки за обект: “Основен ремонт и реконструкция на КОНЦЕРТНА ЗАЛА, Пловдив  като мултифункционална зала за симфонични концерти и сценични продукции“.

5 април 2018 г. – В края на м. март 2018 г., в писмо до МК посочихме пропуските и техническите грешки  в Заданието за обществената поръчка. В резултат на това
МК спира обществената поръчка „Изработване на инвестиционен проект и количествено–стойностни сметки за обект: “Основен ремонт и реконструкция на КОНЦЕРТНА ЗАЛА, Пловдив  като мултифункционална зала за симфонични концерти и сценични продукции“ поради „технически грешки“ в заданието.

22 май 2018 г. – Писмо до кмета Иван Тотев, председателя на ОбСъвет и групите в ОбС за липсата на тяхна реакция един месец след пресконференцията от 20 март и изпратените писма за катастрофалното състояние на КОНЦЕРТНА ЗАЛА.

Юли 2018 г. – Декларация до медиите за пълната незаинтересованост на градските власти по въпросите поставени в писмото от 22.05.2018 г.

4 септември 2018 г. – Позиция на Фондацията за КОНЦЕРТНА ЗАЛА.

3 октомври 2018 г. – Писмо до двете комисии в НС – г-жа М. Стоянова /В. Рашидов.

10 декември 2018 г. – Писмо до Кмета и МК за КОНЦЕРТНА ЗАЛА.

6 март 2019 г. – Писмо до МК за КОНЦЕРТНА ЗАЛА.

3 септември 2019 г. – Писмо до Председателя на мониторинговата комисия за Европейска столица на културата 2019 към ЕК.

22 януари 2020 г. – Писмо до Кмета за КОНЦЕРТНА ЗАЛА и взаимодействието с МК .

7 юли 2020 г. – Писмо до МК за КОНЦЕРТНА ЗАЛА

4 февруари 2021 г. – Писмо до МК за КОНЦЕРТНА ЗАЛА.

Дълъг е списъкът. Надяваме се, че обществото и медиите ще помогнат на каузата. Пловдив заслужава високо културно ниво!

Фондация „Дом за Пловдивската опера“:

Инж. Любозар Фратев

Доц. д-р инж. Никола Добрев

Арх. Илко Николов

Ик. Георги Стоев

Д-р Мариана Чолакова

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина