Актуално

Данъчни погнахаТотев

Мащабна ревизия тече във всички фирми, собственост на семейството на доскорошния кмет на район „Източен“ Иван Тотев, който вече е депутат от ГЕРБ, пише в днешния си брой в. „Марица“. Данъчни ровят в документите на петте дружества, в които участва майката на водача на листата – Роза Тотева. Проверяват се е също и фирмите, които са наели офиси в хотел „Империал“, който е собственост на фамилията. Според запознати ревизията изобщо не е случайна, а е поръчка от червени функционери в последните дни преди изборите.
Ударът е насочен както срещу самия Тотев, така и срещу мажоритарния кандидат на ГЕРБ Менда Стоянова, която е била консултант на фамилните дружествата. Информирани източници твърдят, че ревизията се следи изкъсо от регионалния директор на НАП Георги Търновалийски и втория в йерархията на данъчните Николай Брънчев. Само преди 4 години Менда Стоянова оглавяваше пловдивския клон на Националната агенция по приходите. В края на 2005-а бе обявена за „Данъчен на годината“. Седмица по-късно изненадващо напуска. Според местни бирници – под натиск. Причини не са посочени. Мотивите остават загадка. В кулоарите на НАП обаче се говори, че тогава тя е настоявала за ревизии на мастити бизнесмени, заподозрени в данъчни престъпления. Нейното място заема Георги Търновалийски. За регионален директор е назначен Николай Брънчев. Само преди няколко месеца местната структура на НАП бе замесена в мегаскандал с източване на ДДС. Няколко фирми около Винарската изба в Брезово чрез фиктивни покупко-продажби на имоти бяха успели да дръпнат близо 10 милиона лева от бюджета.

Оферата, станала популярна с името „Младо вино“, влезе в прокуратурата, но на този етап няма повдигнати обвинения. Междувременно няколко данъчни служители бяха уволнени от НАП. Данъчни коментират, че колегите им са били само „бушони“, за да не гръмнат истинските виновници за източването. Заговори се за смени на ръководството на регионалната структура, но такива не бяха направени. Затова пък собственици на фирми, свързани по някакъв начин с ГЕРБ, сигнализираха в „Марица“, че при тях са започнали масови проверки.

Ревизиите в хотел „Империал“ са започнали преди 3 месеца. Работят няколко екипа. Данъчните проверяват всички документи с давност 5 години. Проверките можеха да минат и за регулярни, ако в същото време не течаха и комплексни ревизии на фирмите, които имат наети офиси в хотела.

Не е ясно дали след изборите данъчните ще бъдат толкова усърдни в работата си, имайки предвид разгрома на БСП и очакваните промени във всички държавни ведомства.
Ревизиите започнаха преди около три месеца, като се проверяват всички наши семейни фирми, а също така и наемателите ни в комплекса на „Империал“ на ул. „Арх. Камен Петков“, потвърди Иван Тотев. Хотел „Империал“ е в активите на фирма „Квалификация консулт“ ЕООД. Самият депутат не участва в управлението на дружествата, откакто е избран за кмет на район „Източен“.

Ревизиите са законни, не смея и да помисля, че са поръчкови, отхвърли предположенията депутатът. Не се притесняваме защото всичко при нас е изрядно, допълни той. Според Тотев, ако имаше нарушения, досега нямаше начин да не излязат в публичното пространство

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина