АктуалноВкусът на градаЖивотЗабавлениеНовини

3 ресторанта в Кършияка, които да не пропускате

Екипът на единствения дигитален гид под тепетата LOST IN PLOVDIV се разходи из квартала и селектира три места, които макар и малко по-далече от центъра, има какво да предложат на посетителите си

Район Северен или по-познат сред пловдивчани с турското си наименование Кършияка се намира на северния бряг на река Марица.

Историческите данни сочат, че се е образувал в началото  началото на XVI в. . Големият приток на българско население е през XVIII в. и XIX. в., когато се оформя българският характер на квартала. Населението на Кършияка се е занимавало със занаяти, свързани с поддръжката на конете и камилите, с ханджийство, с гемиджийство, но основно с бахчийство. Докъм средата на XX в. в квартала са живели средно заможни зеленчукопроизводители, използващи водите на реката за напояване, превозвачи по реката, дребни търговци и занаятчии.

Днес районът се характеризира с доста експанзивно строителство и население около 60 000 жители.

Екипът на единствения дигитален гид под тепетата се разходи из квартала и селектира три места, които макар и малко по-далече от центъра, има какво да предложат на посетителите си.

Ресторант „Фемили” е заведение с над 10-годишна история, което постепенно се разрасна до ресторант с около 600 места – 380 места на закрито и 250 в лятната градина. Ресторантът работи на пълни обороти, без почивен ден! За любителите на купона и българската музика всеки петък и събота вечер има интересна шоу програма, оркестър и DJ. Кухнята е национална, на разположение на клиентите е  разнообразно обедно меню, както и доставки до дома и офиса.

„Някъде в Кършияка” се намира и следващото ни откритие – мексикано – италианският ресторант „Поко Локо”. Рикардо и половинката му Мария въртят от години домашния си ресторант. Малко е встрани от центъра, но заради пастата на Рикардо си струва да му отделите подобаващо внимание. Рикардо доставя всичките специфични продукти за ястията си от родината си. Всъщност, и една от фантастичните му антипасти може да ви нахрани. Но сте длъжни да продължите и след нея. Да опитате или месните специалитети на Рикардо, или типично италианските му гозби, или пицата му. За да е завършена кулинарното ви угощение, трябва да намерите сили и за някой от домашните десерти на Рикардо и Мария. Ако имате късмет, ще ви кажат, че днес са подготвили панакота. Иначе Мария прави собствен сладолед. За него пък Рикардо ще ви поднесе неговото си лимончело. Освен всичко, Поко Локо е мястото, в което можете да си изгладите италианския – Рикардо посреща и изпраща на собствения си език.

Най-последната ни спирка в днешното квартално пътешествие е Ресторантъ 44, който се намира съвсем близо до моста на Герджика. В заведението предлагат средиземноморска, гръцка и и италианска кухня. На разположение на гостите са както вътрешна част, така и градинска за по-топлите дни, които предстоят. Едно от онези непретенциозни местенца, които ще ви изненадат с вкусна храна и уютна атмосфера.

А кое е вашето предпочитано място в Кършияка?

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина