АктуалноГрадътНовини

5636 четвъртокласници в Пловдив се явяват на малки матури

5636 четвъртокласници в Пловдив и областта се явяват днес и утре на така наречените „малки матури“ по Български език и Математика.

В понеделник е насрочен изпитът по БЕЛ, на който учениците решават писмен тест в рамките на 60 минути. Националното външно оценяване се провежда в 491 зали на всички начални, основни и средни училища в региона. 1300 квестори наблюдават процеса.

И тази година тестът по български език и литература включва диктовка, записана на аудиофайл, езикови задачи с избираем отговор, текст за четене с разбиране и тестови задачи към него, както и речева задача с творчески характер, изискваща свободен отговор. Изпитът започва в 10,00 часа, а учениците трябва да са по местата си в залата не по-късно от 9,45 ч. Пише се с химикалка с черен цвят.

Общо 55 955 са четвъртокласниците в цялата страна, които се очаква да се явят на НВО по двата предмета.

Изпитът по математика е във вторник, 30 май. Тестът е от 25 задачи, от които 18 с избираем отговор, 5 с кратък свободен отговор, една задача с разширен свободен отговор и една текстова задача с три подусловия.

Припомняме, че оценките по НВО в края на IV клас са в точки и се вписват в удостоверението за завършен начален етап на основно образование. Максималният брой точки на всеки изпит е 100.

Резултатите ще бъдат обявени до 9 юни, съобщи МОН.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина