АктуалноБългарияГрадътЖивотЗабавлениеНовиниФоторепортаж

Езерото с мечката на Бунарджика – новият оазис под тепетата

Алтернативата на Пеещите фонтани се превръща във все по-привлекателно място за отмора на пловдивчани и гостите на града

Неведнъж сме ви разказвали за един от най-любимите ни паркове в Града на седемте хълма. Няколко крачки встрани от централната част, той е отличен избор, когато ни се иска да избягаме от тълпите. Миналата година дори направихме подробна фоторазходка из прохладните алеи и в опознаване на местната флора и фауна. От върха му се издига една от най-впечатляващите гледки към града, Родопите и околностите на Пловдив. Любимо място за изпращане на последните слънчеви лъчи и за посрещането на изгрева по време на абитуриентските балове и в първото утро на месец юли.

За радост на всички ни през годината, в която Пловдив гордо носи титлата Европейска столица на културата, Бунарджика бе облагороден. На мястото на доскоро обраслото в бурени и запустяло  някогашно езеро с мечката, днес вече отново, след повече от 40 г. прекъсване, заработи и най-новият фонтан под тепетата. Водните атракциони  се управляват от специален софтуер, а през нощта шадраванът се осветява с художествено осветление. Планът е ефектите да се синхронизират със светлина, а впоследствие и с музика и прожектиране на 3D мапинг.

250 кубика вода на час се завърта на фонтана. Най-високата струя на водата е 2,50, страничните са до 1,50 метра. Комбинацията от цветове за художественото осветление е до 64 000. Коритото на езерото е облицовано със сиенитни плочки и е в съответствие с околната среда на тепето.

В по-ниската част на площадката ще има атракциони за деца с указателни и информационни табели, батут и маси за игра на табла. Една от идеите беше да има атракционно влакче до върха на Бунарджика, но към момента все още такова няма.

Когато сте в района, или искате да избягате от популярните туристически маршрути, задължително се отбийте да се насладите на новия оазис в центъра на Пловдив. Около тепето се намират доста приятни местенца за похапване, кафе, сладолед и домашни сладки и торти. По алеите е удобно за практикуване на най-различни спортове, а в самото подножие са изградени две напълно готови детски площадки. На сцената на Летния театър през топлите дни също се провеждат събития. А отмората сред най-новия воден атракцион е перфектното средство за бягство от жегите.

Източник: Lostinplovdiv.com

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. разкажете и как кметя тотеф подписа разрешителното на пещерняците да си построят частна резиденция в защитена територия, точно над този воден атракцион, еваллах на кметя, успява да хвърля прах в очите на хорицата с пръскалки и светлинки

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина