АктуалноКултура

„Добър ден, господин Мърквичка”

Колекционерска изложба представя къс от историята на българското изобразително изкуство в Градската галерия

Познавачи и ценители, ученици и студенти по изкуствата, художници и посетители, изкушени от изобразителното изуство, препълниха Залите за временни експозиции на Градската галерия за откриването на впечатляващата частна колекция от живопис, скулптура и рисунка на дружество „Изкуство.БГ“, представлявано от Павел Димитров. Творбите за първи път се показват пред широка аудитория.

„Колекцията е изключително богата и разнообразна и наистина имаме възможност да се срещнем с предстяавително късче от историята на българското изобразително изкуство от началото на 20 век до наши дни”, подчерта при откриването Красимир Линков, изкуствовед и директор на на галерията. Той сравни постепенното оформяне на облика на една колекция с изграждането на парче от големия пъзел, който представлява историята на българското изобразително изкуство. И подчерта, че колкото повече парченца от пъзела събираме, колкото повече имаме възможност да ги поставим едно до друго, толкова по-ясна ще ни стане картината на нашето изкуство и на пътя, по който са преминали неговите създатели.

В частната сбирка се открояват творби на Ярослав Вешин, Атон Митов, Иван Мърквичка, Иван Милев, Владимир Димитров – Майстора, Никола Танев,   Златю Бояджиев, Давид Перец, Дечко Узунов, Сирак Скитник, Димитър Казаков – Нерон, Атанас Яранов, Светлин Русев и на други знакови творци.

„Срещайки се с тези картини, ние всъщност буквално се срещаме и със самия художник. Казваме: „Добър ден, господин Мърквичка“, стоеки пред негова каритна“, отбеляза още Красимир Линков. Според него, чрез творбите на художниците до нас достигат материализирани техните чувства и послания. Те ще продължат и след нас да се срещат с други хора и да създават историята на изобразителното ни изкуство.

Изложбата ще продължи до 24 февруари.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина