АктуалноНовиниСъдТемида

Тормозената от съпруга си Веска от Труд получи 9 години затвор за убийството му

Измъчената възрастна жена плака през цялото време, докато четяха присъдата ѝ

Адвокат Търновалийски: Не сме искали снизхождение, а справедливост! Ще обжалваме!

68-годишната Веска Хаджиева, обвинена в убийството на съпруга си в семейната им къща в село Труд плака днес в залата на Окръжен съд, докато четяха присъдата ѝ. Тормозената от съпруга си Веска от пловдивското село получи 9 години затвор за убийството му,  при първоначален строг режим.

Да убиеш от унижение и тормоз

Припомняме, че по време на делото стана ясно, че раково болната пенсионерка е имала драматичен семеен живот. Съпругът ѝ Константин я е тормозил години наред. Близки на Хаджиева разказаха, че той водил други жени в собствената ѝ къща, в която живеели 50 г.

Преди семейната си драма тя била много красива и поддържана жена, засмяна и добродушна. „Явно до гуша й е дошло всичко и след поредния скандал и бой, не е издържала“, смятат близките й.

Според обвинителния акт обвиняемата Веска и Константин били съпрузи, като отношенията между тях били влошени от много години. Те живеели в с. Труд, в една къща, но на различни етажи и с отделни домакинства. На 13 януари 2019 г., по обяд, Хаджиева попитала на висок глас съпруга си дали знае къде се намират ключовете й, тъй като не можела да си ги намери. Той отговорил, че не ги е виждал и я посъветвал да си ги търси сама. По-късно в къщата пристигнали гости на мъжа, негови съседи и приятели. На тях той им казал, че на другия ден щял да ходи в болница в Пловдив, за да си прави медицински изследвания. Няколко часа по-късно те си тръгнали. След това Константин влязъл във външната баня, за да се изкъпе. Обвиняемата го последвала и попитала отново къде са й ключовете. Между двамата възникнал скандал, при който мъжът грабнал дървен налъм и посегнал да я удари. Жената вдигнала ръката си, за да се предпази.  В този момент Константин изпуснал налъма, който счупил огледалото. Частите от него наранили краката му. Съпрузите били много ядосани. Словесният им спор прераснал в боричкане, при което двамата паднали на пода в банята. Веска Хаджиева успяла да хване съпруга си за врата с двете ръце, започнала да го стиска силно, докато в един момент той престанал да диша.  С хавлиена кърпа жената забърсала банята, поставила я в найлонова торба и изхвърлила в контейнера за смет, заедно с налъмите. На 14 януари 2019 г., обвиняемата отишла на работа, като не споделила с никога за случилото се. Същия ден приятели на мъжа го  потърсили в дома му и го открили мъртъв в банята. Те подали сигнал в полицията.

Веска Хаджиева, умъртвила мъжа си след пореден скандал, отива на съд

От държавното обвинение настояха за минимум 15-годишна присъда „лишаване от свобода“, която да бъде изтърпяна при първоначален общ режим в сливенския затвор.

Прокурор Илиана Джубелиева подчерта, че подсъдимата многократно е можела да се откаже и да не убива мъжа си. По думите ѝ доказателствата поддържат обвинението, а Веска дори се е опитала да заличи следите като е изчистила кървавата баня с кърпа.

„Присъда от 15 години няма да бъде съдебен акт, а издаване на некролог. За тази жена, която е търпяла толкова страдания и домашно насилие, това е смъртна присъда“, категоричен бе адвокат Орлин Търновалийски, който защитава баба Веска пред съда.

Съдебният състав обаче заяви, че въпреки отсяването на всички смегчаващи обстоятелства, тежестта на извършеното от жената е било прекалено и надвишаващо нивото на самозащита. В мотивите за постановяването на 9 години лишаване от свобода днес съдът обяви, че проявява снисхождение и отчита факта, че Веска била отблъснала атаката на мъжа си, но пристъпила към действията, довели до смъртта му и се опитала да заличи следите.

Мярката ѝ за нетоклонение не бе променена – жената остава в ареста, като един ден престой там се рявнява на един ден в затвора.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване в 15-дневен срок през Апелативен съд – Пловдив.

Ще обжалваме, заяви след консултация с Веска Хаджиева защитникът.

9 години при максимум 10?! За какво снизхождение става дума?! Не сме искали снизхождение, а справедливост! Жалбата вече е готова“, коментира в кулоарите адвокат Търновалийски.  

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина