АктуалноГласовеКултураМненияНовини

„Преоткриване на наследствата “ през погледа на един тийнейджър (ГАЛЕРИЯ)

Даниела Калчева, стажант*

Пловдив вече официално е Европейска столица на културата за 2019 година и като такава, е подготвил уникална програма от културни мероприятия. Едно от събитията, с които стартира програмата е фото изложбата на Васил Гарнизов и Людмил Христов ,,Преоткриване на наследствата“, която беше част от откриващия уикенд в Старинен Пловдив. Експозицията бе подредена в Етнографския музей под егидата на Юнеско.  На откриването присъства зам.-министърът на културата Амелия Гешева.

Самата аз като тийнейджър се вълнувам от богатството на събития, но истината е, че никога преди не бях посещавала изложба.  Не знаех какво да очаквам. Бях доста скептично настроена. Е, поне в началото беше така. После магията на фотографиите ме завладя и не можех да откъсна очи от тях.

Живеем в 21 век и навярно някои от вас ще си кажат ,,Какво толкова, просто снимки!“, но повярвайте, не е така. За да се сътвори такова  изкуство, каквото двамата фотографи създават, се изисква нещо повече от фотоапарат или смартфон. Изисква се душа, която да вдъхне живот на една най-обикновена снимка и да я направи запомняща се, незабравима, жива.

Фотографиите от изложбата  ни превеждат през улички, таящи своя собствена красота, водят ни до места, опустели с времето. Провокират ни да опознаем собствената ни култура и културно наследство. Те запечатват във времето моменти, които колкото и да се стремим да пресътворим отново,  никога няма да бъдат същите, никога няма да носят същата енергия. Моменти, които ако не бъдат уловени навреме, ще бъдат  изгубени във водовъртежа, наречен време.

*Даниела Калчева е лауреат на конкурса „Написано за Пловдив“, организиран от район „Централен“. Тя спечели  трето място с есето си „Пловдив – древен и вечен“, а част от награда ѝ е стаж в медиите Под тепето и Капана. Талантливата Дани е в 11 клас на Хуманитарната гимназия „Св.св. Кирил и Методий“. Това е първата ѝ статия. Екипът ни ѝ пожелава успех!  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина