Мрънчо посети приятелите от сиропиталището в Международния ден за защита на животните

Актуално Живот Новини

Един от осиновените през миналата година бездомници бе доведен на празника от новата си стопанка

78 изоставени кучета са намерили нови семейства в Пловдив от началото на годината

Таня Грозданова

Това е Мрънчо, той официално има ново семейство от Първи юни миналата година. Новата му стопанка го доведе днес в Общинския приют за кучета, за да отбележи с хората, които са ги събрали, Международния ден за защита на животните.

4-ти октомври е денят, в който милиони природозащитници по цял свят и организации за закрила на животните отбелязват Световния ден за защита на животните. Началото му е поставено през далечната 1931 г. от участниците в международен конгрес на еколозите, проведен във Флоренция. Датата е избрана и заради католическия празник, посветен на св. Франциск – покровител на животните и природата. Денят обаче се чества по целия свят с убежденията, без разлика от религия, вяра и политика, заради обединяващата любов към всички живи същества.

Това е Айра, водия Цвета, която се надява скоро да ѝ намери нов дом. Айра е открита от младата жена в кашон край Марково, още непрогледнала и натикана вътре със своите братя и сестри, които вече са осиновени.

Докато Айра се гали с всяко дете, което я погледне, един малчуган ми разказва неговата история. „Аз искам да си купим куче, обаче мама казва, че са скъпи. Обяснявам ѝ, че тук са безплатни, а тя пак – не… Неразбирам?!“

Опитвам се да запазя авторитета на мама и излизам с версията, че тя знае как кучетата, отглеждани в апартамент са нещастни. Той веднага ме контрира с репликата „А тук да не би да са щастливи?!“

И в кучешкото сиропиталище има привилегировани, този например, е Талисмана и има право да се разхожда на свобода. Оглежда изложбата с рисунки, есе и стихове на приятели на приюта от община Марица – децата от Народно Читалище „Архангел Андонов 1928 г.“, с. Царимир и ОУ „Граф Николай Игнатиев“, с. Граф Игнатиево.

После минава покрай тематичния базар с участието на слънчевите деца от Сдружение „Паралелен свят“, чиито майки са изработили тематични сувенири с благотворителна цел и си проси дъвкалка от ученичките от ПГО „Ана Май“, които ги правят на място.

Ученици от Национална гимназия по сценични и екранни изкуства в Пловдив творят цветно настроение по стените на новоизграденото бебешко отделение в приюта.

За празника всички 80 жители на приюта получиха безплатен кръвен тест за диабет, подарен от Пловдивско киноложко дружество.

Във финалното събитие на кампанията „Месец в помощ на животните и хората, които ги обичат“ до края на работното време днес има още забавни работилници, демонстрации и съвети на ветеринари. Може да гледате и филма на БНТ – Пловдив, посветен на работата на приюта. Официални гости на празника бяха председателят на Общинския съвет Савина Петкова и заместник-кметът Розалин Петков.

Директорът на Общинския приют д-р Георги Божев се радва, че тенденцията за осиновяване се подобрява, благодарение на усилената им работа и кампаниите от партньорски организации. От началото на годината 78 сираци са станали домашни любимци.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.