АктуалноЗабравеният град

1417 пловдивчани питат: Къде ни е 50-метровият закрит плувен комплекс?

Плувци, треньори и родители с отворено писмо и подписка с настояване за реализиране на проекта за олимпийски басейн „Младост”

Къде ни е 50-метровият закрит общински плувен комплекс? Това пита в отворено писмо до кмета Иван Тотев, премиера Бойко Борисов, министъра на спорта Красен Кралев, губернатора Здравко Димитров и председателя на местния парламент Савина Петкова плувната общност в Пловдив. 1417 души застанаха с имената си в подписка, с която настояват проектът за олимпийски басейн „Младост”, за който се говори от няколко години, да бъде реализиран. Вчера плувци, треньори и родители, с подкрепата и съдействието на ПК „Спринт“ и ЖПК „Младост“, внесоха подписката в подкрепа на инициативата в Община Пловдив.

Те настояват кметът да изпълни решението на Общински съвет за Изграждане на покрит басейн с олимпийски размери и реконструкция на съществуващата база, прието от местния парламент, като част от бюджета с решение № 5, взето с протокол № 1 от 28.01.2016 година. Искат още градоначалникът да представи пред обществеността и Общинския съвет ясен план за действие по изпълнение на цитираното решение с финансова рамка, начин за осигуряване на необходимите средства и срокове за изпълнение.

Плувната общност припомня, че предложението за разширение на плувен басейн „Младост“ и изграждане на покрит басейн с олимпийски размери и реконструкция на съществуващата база е внесено от групата на „Съюз за Пловдив” в местния парламент. То бе прието от Общинския съвет на 28 януари 2016 г. Във връзка с изпълнението на решението е изготвен и проект от арх. Тодор Абаджиев, издадено е и строително разрешение за обекта. Вече 2 години и половина обаче, нито обществеността, нито общинските съветници имат представа какво се случва с изпълнението на съответното решение.

„Плуването е емоция и радост.Всичко това ни кара да настояваме за поред път Пловдив да има полагащия му се 50-метров закрит общински плувен комплекс. Много от вас са плували на басейн „Младост”,който е истински ветеран сред плувната база в България”,

отбелязват в отвореното си писмо гражданите.

И продължават:

В град Пловдив има 300 картотекирани състезатели по плуване към БФ плувни спортове и три пъти повече малчугани, които се учат да плуват. Граждани на Пловдив, които по една или друга причина не са усвоили плувни умения през детството си, търсят специалисти и база, за да бъдат научени да плуват. Средно на ден треньори по плуване тренират по 50 деца и вечер, когато дойдат и най-малките плувци, в един коридор се струпват по 18-20 деца. Два пъти в годината Пловдив е домакин на Държавни лични отборни първенства по плуване. Ежегодно в града ни се провеждат два големи международни турнира по плуване с подкрепата на община Пловдив МТ „Младост” и МТ „Пловдив”, всеки с по над 450 участници от 35 до 40 клуба от страната и чужбина. Само на последния международен турнир „Младост”, който се проведе на 21-22 април 2018 г., плувците от двата пловдивски клуба, трениращи на общинския басейн, спечелиха 216 медала, от които 91 златни. Пловдивските момичета и момчета за последните две години са поставили 25 републикански рекорда. Пловдивските отбори са ставали многократно отборни шампиони на държавните първенства по плуване. Всичко това е постигнато на един общ закрит 25-метров плувен басейн с 5 коридора.

Многократно от страна на Общинското ръководство официално бе оповестявано, че предстои строителството на закрит 50- метров общински басейн, който значително ще подобри тренировъчната работа, ще повиши спортните постижения и ще привлече още желаещи да тренират този прекрасен спорт. Същото се случваше и в Бургас и Благоевград. Но с разликата,че там вече са построени и функционират модерни олимпийски плувни комплекси с 50-метрови закрити басейн.
Защо тези градове могат да го направят,а с нашия 380 – хиляден град у нас да не може? Как там деятелите, треньорите и състезателите, всичките любители на плуването са извоювали своето права да се наслаждават на любимия си спорт?
И какво трябва да се случи град Пловдив да има полагащата му се придобивка. След толкова много нови строежи на спортни бази и пътната инфраструктура, крещяща е необходимостта пловдивчани да имат своя олимпийски плувен дом.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. В третия гребен канал – р. Марица ще плуваме. По сайтовете се твърди, че общината ще вложи 31 000 000 лв. в реката, канал да я прави. А децата ни по 20 броя в един коридор на частните басейни.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина