АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Изкуството да пееш фалшиво

Спектакълът „Слава” разказва истинската история на най-лошата певица на света Флорънс Фостър Дженкинс

Проф. Атанас Атанасов играе утре на Камерна зала за старта на 40-я си театрален сезон

Иво Дернев

„ Голямо изкуство е да се пее фалшиво”, призна ден преди премиерата на спектакъла „Слава” актрисата Ивана Папазова. Тя влиза в ролята на най-лошата певица на света Флорънс Фостър Дженкинс в пиесата на Питър Куилтър, в превод от Маргита Гошева. Папазова не скри, че едно от най-големите предизвикателства в репетициите било да преобърне гласа си така, че да звучи много фалшиво. „Едва в последните дни ми се получи”, усмихна се актрисата.

„С този екип тръгнахме да правим друга пиеса, но имахме перипетии около авторското право. Решихме обаче да направим друго заглавие. След много отхвърлени мои предложения извадих от шкафчето текста на Питър Куилтър. Маргита Гошева го бе превела преди време и той просто си чакаше своя ред. Пиесата е инспирирана от истинския живот на Флорънс Фостър Дженкинс- може би първата алтернативна звезда на музиката”, разказа режисьорът на „Слава” Стайко Мурджев.

„Стана много естетско и красиво. Бе страхотна провокация за нас като актьори. В този процес пресътворихме онази любов, която актьорът носи у себе си”, обясни Ивана Папазова.

Утрешната премиера ще е особено емоционална за проф. Атанас Атанасов, който ще излезе на камерна сцена пред публика за старта на 40-я си театрален сезон.

„Актьорът през годините трупа рутина. Отказвам някои предложения, защото трупам умора. В тази ситуация на оцеляване реших да докажа пред себе си, че имам още възможност, дори физическа. В един момент, когато няма да мога да докажа своите възможности, ще се откажа. 40-ти театрален сезон започвам утре. Спокойно мога да приключа творческата си кариера”, не скри вълнението си проф. Атанасов.

„Никой никъде не може да осигури толкова обичлив процес, както тук, в пловдивския театър. Той е оазис за твореца”, подчерта на финал режисьорът Стайко Мурджев.

СЛАВА

режисьор Стайко Мурджев
сценография и костюми Петя Боюкова
музика Петър Дундаков
сценична пластика Мариана Йотова
вокален консултант доц. Лилия Илиева
вокалите се изпълняват от Пламена Гиргинова
плакат Радослава Боор
фотограф Георги Вачев

участват: Ивана Папазова, Димитър Банчев, Атанас Атанасов, Мариана Йотова, Боряна Братоева, Елена Кабасакалова

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина