АктуалноБългарияГероите на деняГрадътНовини

ДФ „Пловдив 112“: Вдъхновяващ ден, изпълнени поръчки и нови хора с желание да помагат!

Доброволците имат изминати над 200 километра за три дни на автомобил

Красимир Каракашев: Всички хипермаркети са ни осигурили бърза лента за доставките, за което им благодарим

Към момента имаме близо 90 доброволци, от тях около 45 са от ДФ „Пловдив 112“ и 55 ситуационни. Всички са минали инструктаж и сме осигурили доколкото можем предпазни средства, разказа пред наш репортер Красимир Каракашев.

„Даваме всичко от себе си за осигуряване на лични предпазни средства за тях – облекла, маски, ръкавици и очила. Всички осъзнаваме отговорността, която носим към хората, които ни търсят и сме изключително внимателни. Спазваме ограничителните мерки.“

Маски и дезинфектант за сега доброволците имат. Трябват им обаче още очила и нитрилни ръкавици.

Защитни облекла имаме за момента, но след седмица ще са нужни още бройки“, уточниха те и благодариха на фирма Либхер, от където вчера са им дарили 10 броя облекла. „За нас това е много ценно!“

Екипът получава поръчки от Координационен център за подпомагане на хора в нужда към Общинския кризисен щаб. Там служители получават заявките и правят разпределението на поръчките към БЧК и отряда доброволци.

Телефоните, на които се приемат поръчки в Община Пловдив открива са следните:
0878 371 710, 0878 371 449.

Системата работи все по-добре и по-ефективно, коментираха доброволците.

„Много хора ни писаха, с желание да помогнат, продължаваме да правим инструктажи и въпреки, че никога не можем да сме 100% подготвени – вашето желание ни дава една стабилна основа, на която все повече хора ще могат да разчитат в тази напрегната обстановка,“ заявиха момчетата и момичетата от ДФ „Пловдив 112“.

Тук е мястото да ви кажем, че те пазаруват с лични пари, които после хората им възстановяват. Всеки от тях е отделил между 50 -100 лева оборотни от джоба си.

Доброволците обаче зареждат гориво с лични пари, които за сега никой не им връща.

За три дни само единият от личните автомобили, с които се изпълняват поръчките, има над 200 км пробег.

Доброволците са изключително благодарни на управата на големите вериги хипермаркети в града, които им оказват съдействие след проведени разговори.

Така изглеждат доброволец, приемащ поръчка и доставящ такава

От понеделник Лекси, Лидъл, Сани, Кауфланд и Метро са осигурили бърза пътека и свободна каса за доброволците.

„Те съдействат за безпрепятствен достъп до техните магазини, за да може нашите екипи да не чакат на опашка и по най-бързия начин да комплектоват поръчките, да минат през каса и да не стоят дълго в обектите“, разказва Краси.

Такива бързи пътеки ще има и в две от веригите аптеки Sopharmacy и Запад.

Формированието има и определен екипи за доставка на хора под карантина, с доказан вирус. При тях ще се ходи със защитно облекло от глава до пети, плюс дихателен апарат с кислородна бутилка. След което в гаражите на „Пловдив 112“ до стадион Ботев ще се извършва пълно обеззаразяване на автомобила и дрехите.

В свободното си време доброволците правят защитни шлемове за медиците с подръчни материали и лични средства – от 3D очила и плексиглас.

Те благодарят за съдействието на органите на реда и отправят апел към хората да ползват горепосочените телефони и да си стоят вкъщи.

От ДФ „Пловдив 112“ напомнят важните телефони, на които може да звъните при нужда (виж снимката на корицата).

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина