АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

В Пловдив се чертае пътят към скоростната лента на следващата индустриална революция

„Индустрия 4.0“ се провежда за трети път в Града под тепетата

Погледът е към цифровизацията на продукти, услуги, администрация и създаване на хъбове, както и преквалификация на гражданите

Левон Хампарцумян: Нищо не може да замени човешката интелигентност. Не се притеснявайте за работните си места

Таня Грозданова

Пловдив прие за трети път стотици представители на бизнеса на Международния бизнес форум „ИНДУСТРИЯ 4.0, който се провежда в Гранд хотел Пловдив. На събитието присъстват близо 400 предприемачи, разработчици, икономисти, бизнес анализатори и други. Те  обсъждат новите тенденции на автоматизация, дигитализация и свързаност на производствените системи и операции. Темата тази година е производство от ново поколение или как свързаните устройства и интелигентните технологии оптимизират работния процес и как променят бизнеса като цяло.

 

Форумът откри кметът Тотев. „Изключително се радвам, че за трета поредна година се събираме тук в Пловдив, за да видим докъде сме стигнали, да поговорим за новите възможности и за това как се променя светът около нас. Това е част от стратегията ни да променим региона, който взе съдбата си в свои ръце и направи тази голяма промяна, а именно тук е една бързоразвиваща се част на България. Ангажирахме много инвеститори, свалихме процента на безработицата и показахме, че регионът е предпочитано място от инвеститорите. В резултат на това сме далеч по по-конкурентоспособни отпреди.“

Тотев добави, че само от началото на годината в Тракия икономическа зона са започнали работа две големи чуждестранни предприятия. Кметът заяви, че фокусът на Общината е насочен към образованието, промяната на учебния процес чрез въвеждането на дуалното обучение, като Пловдив е сред лидерите във въвеждане на дуалните паралелки в страната.

Трансформацията в икономиката, която се случва в региона на Пловдив за последните 7-8 години е безпрецедентна, заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, които също говори на форума.

„38 000 нови работни места са разкрити през 2017 година в региона на Пловдив. Това е благодарение на инвестициите  и на партньорството между общината, Тракия икономическа зона и държавата. Област Пловдив е на първо място по отношение на индустриалното развитие по издадени разрешителни за строеж – 146, което е 4 пъти над София,“ посочи Борисов.

По думите му се наблюдава зараждане на тенденция на глобален протекционизъм за цифровизацията. Зам.-министърът обяви работата на бизнеса, съвместно с Министерски съвет по създаването на „Концепция 4.0 за развитие на бизнеса в България“ за успешна, като акцентите в нея са в образованието и развитието на сектора на информационните и комуникационни технологии.

Огнян Златев  – Представителството на Европейската комисия в София, изтъкна, че благодарение на българския еврокомисар Мария Габриел, в бюджета на ЕС за следващия програмен период са определени над 9 млрд. и 200 млн. евро за програма „Цифрова Европа“. Те ще са в помощ на бизнеса и гражданите в това предизвикателство. Приоритетите в тази ос са: цифровизация на администрацията, създаване на тематични хъбове по региони и повишаване на цифровата квалификация на администрацията и гражданите. „Това означава, че всички, от 12-окласниците до хората на 50 и повече години, ще трябва да усвоят нови умения,“ коментира Златев.

След него на подиума излезе Левон Хампарцумян, които с обаянието на оратор, успя да предаде друг поглед на ситуацията.

„Всяка година виждам все повече хора в залата. Списъкът е респектиращ! Технологиите, които, уж на пръв поглед, плашещо превземат интелигентността на хората, няма да успеят скоро. Трудно може да бъде автоматизирана човешката интелигентност. Някой трябва да произвежда машините… Така че не се отчайвайте за работните си места,“ заключи банкерът.

И работата на участниците започна по същество – с обсъждане как да влезем в скоростната лента на следващата индустриална революция.

Събитието е организирано от Капитал, ТrakiaTech, с подкрепата на община Пловдив и има за цел да събере топ мениджъри, серийни предприемачи, официални лица и експерти от бизнеса и институциите и да им предостави платформа за обсъждане на новите тенденции в производствените процеси и възможностите за регионално сътрудничество. Бяха разгледани теми като: Новата индустриална карта на Европа; Политики за стимулиране на индустриалния растеж; Индустрия 4.0: Следващото ниво на технологично развитие и ефективност; България и Индустрия 4.0; Индустрия 4.0 като инструмент на кръговата икономика: Предотвратяване на загубата на стойност; Автоматизация на машините и използваемост за хората; Стратегии, основаващи се на данни: Дигитална трансформация и интелигентни бизнес решения.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина