АктуалноГласовеМненияНовиниПод ножа

Веселина Александрова: Кметът Здравко Димитров ще се запише в историята с бягането от конкурси

Пловдивчани разбраха от сутрешния блок, че новият директор на любимия Стар град е телевизионерът Богомил Грозев от столицата. Новината обикаля социалните мрежи и събира поредната вълна от възмущение, че новият кмет Здравко Димитров отново ще пропусне да проведе конкурс, този път за директор на Общинския институт „Старинен Пловдив“.

Припомняме, че позицията на директора е свободна от три месеца, след като назначеният също без конкурс в началото на 2018 г. Йордан Илиев бе избран за общински съветник от ГЕРБ. При неговото назначаване тогава кметът Иван Тотев каза, че е развил собствена концепция за управлението на “Старинен Пловдив”, която новоназначеният и.д. директор “просто трябва да слуша и изпълнява”.

Първата реакция днес от Общинския съвет дойде от адвокат Веселина Александрова от „Да, България!“.

Тя напомня, че конкурсът е задължителен. Според Правилника на института, същият се подчинява на чл. 8 от Закона за закрила и развитие на културата, който изисква провеждането на конкурс за длъжността Директор с условия на конкурса, съгласувани с Министерство на културата.

„Старинен Пловдив“ не е общинско предприятие, чиито директори кметът може да си посочва, а е „общински културен институт“ по смисъла на Закона за закрила на културата, създаден като такъв с решение на Общински съвет и се подчинява на съвсем други правила.

Недопустимо е „Старинен Пловдив“ да функционира без визия и по инерцията на служителите там и затова се нуждае от директор. Недопустимо е обаче да се прескачат правила и кметът да посочва авторитарно кой да е директорът. Визията за „Старинен Пловдив“ следва да я зададе избран след конкурс директор, който се е състезавал с идеите си за това. Така казва законът и призовавам кмета да го спазва.“

Александрова напомни още, че в самото началото на мандата си кметът Димитров назначи главен архитект на община Пловдив без конкурс, както изисква специалният закон, като се позова на общия Закон за държавния служител и напълно игнорира призивите на гилдията на архитектите за спазване на специалните правила.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. цялата община вън и нови хора тези мошеници всичките маминия ги назначи. когато дойде на власт уволни 630 души. тогава мишоци що мълчахте. зико не е цвете , но да послуша славчо и изчисти цялата тая мерзост от общината

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина