АктуалноГрадътЗдравеКриминалеНовиниПУЛС

Брутално отношение към болни в Пловдив

Служители бият и обиждат възрастни хора с деменция в общински център за настаняване  

От общината и социалното министерство вече започнаха проверки

Очаква се по обяд новият заместник-кметът по социални дейности Анести Тимчев и директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ – Пловдив Надя Танева ще дадат пресконференция в залата на Община Пловдив във връзка със сигналите за нарушения в Центъра за настаняване от семеен тип за хора с деменция „Св. Георги“

За брутално отношение към болни възрастни хора, настанени в Центъра от семеен тип за хора с деменция в Пловдив, са сигнализирали техни близки в Нова тв. На аудиозапис, разпространен от близък на една от обитателките на дома, се чуват скандални реплики. Във въпросната институция за едно свободно място се борят 60 човека. Услугата е нова, за нея са изхарчени много пари по програма на социалното министерство и на общината. Но в крайна сметка настанените са подложени на физически и психически тормоз от страна на персонала.

На записа се чува как болногледачки oбиждат,  унижават и удрят възрастна жена. Тя е на 84 години, с демениця, напълно неподвижна. Записващото устройство е поставено от внучката й. Калинка Ненова забелязала, че някои от болногледачите удрят възрастните хора и се държат цинично с тях. Правело впечатление и, че от лекарствата, които им дават, пенсионерите изглеждат като упоени. Записвала персонала в продължение на месец, включително и една от служебните им оперативки.

За да бъде настанена в центъра, близките на възрастната жена са чакали с месеци. Само персоналът обаче знаел какво се случва вътре. Възрастните хора често били насилвани или наказвани – по преценка на болногледача, разказват действащи служители. Крият лицата си от страх да не бъдат уволнени.

Ирина Ангелова още пази снимките от синините по тялото на майка й. Болногледачите твърдели, че жената падала и се удряла сама. Кога и как обаче никой никога не знаел. „Имаше синини по ръцете, отпечатъци от пръсти по китките, което ме навежда на мисълта, че тя е дърпана, натискана”, коментира Ангелова.

След поредното падане, възрастната жена се обездвижила, влошила се и починала. Въпреки че страдала от деменция, била лекувана с лекарства за шизофреници. От центъра изарали и фалшива епикриза, че пенсионерката е лежала в психиатрията в Пловдив. Според подправения документ, когато я приели, жената била агресивна и крещяла по цели нощи.

Управителката на центъра Марина Тянева обясни, че за лечението на пациентите отговаря  психиатърката д-р Константинова. Според Тянева служителите на центъра се грижат добре за потребителите. Оказва се обаче, че не е точно така. От записите на служебната оперативка става ясно, че управителката е знаела и за това, че болногледачи си позволяват да удрят пациенти, както и да се държат грубо и цинично с тях.

Освен че си позволяват да удрят и обиждат, всяка вечер, без изключение, болногледачите  заключвали пенсионерите и ги отключвали чак на сутринта. Случвало се и през деня – за наказание. Управителката на центъра отново отрича.

„Моята баба я заключват, въпреки че е неходеща. Аз това не го разбирам”, разказва Калинка Ненова.

В стаята на една от жените с деменция дори бил спиран токът. За наказание болни се оставяли без обяд или вечеря, по преценка на болногледача. Можело и да спят на минусови температури.

Докато бил заключен, бащата на Райна Димитрова си счупил тазобедрената става. Намерила го хвърлен на леглото в безпомощно състояние. „Никой не може да ми отговори откога е в това състояние. Аз го открих със счупен крак. При положение че от три дни не съм ходила при него, той може и от три дни да е така”, разказва тя.

Наскоро в дома починал мъж, защото сестрата преценила, че не се чувства добре от смяната на времето.

Кой позволява всички тези нередности да се случват очакваме да ни отговорят институциите. От Община Пловдив и от социалното министерство, под чиято шапка е центърът, започнаха проверки.

Очаква се по обяд новият заместник-кметът по социални дейности Анести Тимчев и директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ – Пловдив Надя Танева ще дадат пресконференция в залата на Община Пловдив във връзка със сигналите за нарушения в Центъра за настаняване от семеен тип за хора с деменция „Св. Георги“.

Източник: Нова тв

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

    1. Потресаващо,но къде са били социалните служби,не извършват ли периодични проверки,колко дома с нехуманно отношение на персонала трябва да се покажат, за да заработят активно социалните служби????

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина