АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

Бизнесът за Пловдив към старейшините относно предложението за нов общински заем: Спазвайте закона

От сдружението цитират Закона за общинския дълг, който забранява общинският съвет да приема решение за поемане на дългосрочен дълг след изтичането на 39 месеца от неговото избиране

Сдружение „Бизнесът за Пловдив” излезе с отворена позиция относно предложението на кмета Иван Тотев до местния парламент за теглене на нов заем от 13 милиона лева. Обединението на предприемачите в града призовава общинските съветници да спазват закона, тъй като едно такова тяхно решение за дългосрочно общинско задължение би противоречало на Закона за общински дълг.

Становището на сдружението ще бъде заведено в деловодството на Общинския съвет. Ето го и него:

Сдружение“ Бизнесът за Пловдив“ настоява общинските съветници да се придържат стриктно към разпоредбите в Закона за общинския дълг. Член 17 а/ категорично забранява

„Общинският съвет да приема решения за поемане на дългосрочен общински дълг след изтичането на 39 месеца от неговото избиране“.

Независимо от аргументите за необходимостта от изграждането на обектите , предмет на този заем, искаме да припомним, че  големи приоритетни инфраструктурни проекти като водния цикъл, „Модър – Царевец“, и др., за които има решения на Общинския съвет, за част и подписани договори и течащи срокове, изискват съфинасиране, което значително надхвърля финансовите възможности на общината.

Предложението  за нов дълг е в максимален размер от 13 194 621 лева,  срок на изплащане 8 години, след изтичането на двугодишен гратисен период и неуточнени параметри на лихвения процент.

СНЦ“ Бизнесът за Пловдив“ винаги е настоявало и призовава за публичност на общинските финанси и периодична отчетност пред обществото, защото това са  парите на всички нас.

А избраните и оправомощени от пловдивчани общински съветници и администрация следва да си припомнят, че са положили клетва във всичките си действия да се ръководят и пазят интересите им. И да спазват законите на страната.

Община Пловдив тегли заем от над 13 000 000 лева преди края на мандата

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Брава, Каназирева – отдавна виждам, че тя е от малцината, защитаващи МОИТЕ ИНТЕРЕСИ. Партийците от РежимаБоБоТРИ = САРБ, Селянки за Амер. Разв. БГ =докато хихикат на крадливия инджинеринг ИМПЕРИАЛиста: „Прав си, Шефе!“ Роза, Гого и Иб. Тотеви ошушкаха Града.
    Който подпише хартия за БОРЧ да излежи, ша му носим шоколадчета в килийка.
    БИЗНЕСЪТ ДА ВНИМАВА И С ОПУСТОШЕНИЯТА ПРЕД ЦЕНТРАЛНА ГАРА АКО ДУМАТА „ПОДЛЕЗ ПОД…“ В ЗАГЛАВИЕТО НА О.П. НЕ СЕ ЗАМЕНИ С ДУМАТА „ТРАНСПОРТНА ВРЪЗКА“ – ВМЕСТО ТОТЕВ ДА НАДДАВА МИЛИОНИ НА ОРТАЦИ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина