АктуалноБългарияГрадътЕвалаНовини

Архитекти даряват предложения за реставрация на 6 знакови обекта на Пловдив

Представят резултатите от преминат курс за професионално обучение на архитекти по опазване на недвижимото културно наследство в града под тепетата под ръковдството на главния архитект на район „Централен“ Петър Петров

Таня Грозданова

Архитекти от цялата страна ще представят свои разработки за шест знакови за град Пловдив обекта, а именно:

Археологически комплекс Небет тепе,

Аптека Хипократ на ул.“Съборна“ № 16 в Старинен Пловдив,

Къща Нишанян на „Хан Омуртаг“ 1 в Стария град, в която временно е настанено Дружеството на пловдивските художници

Сградата на старото кметство на ул. „Христо Г. Данов“, в която се помещава КНСБ.

Къщата с нимфите – сградата на ул. „Хр. Г. Данов“.

и къщата на Стефан Обрейков на ул. „Софроний Врачански“ 12.

Това са резултатите от преминат курс за професионално обучение на архитекти по опазване на недвижимото културно наследство в града под тепетата, под ръковдството на главния архитект на район „Централен“ Петър Петров. 

„Представянето ще се състои под формата на над 40 табла, включващи резултати от направеното през 2018г. проучване, заснемане и предложения за адаптация,“ коментира арх. Петър Петров, делегиран  представител на Ecole de Chaillot, Париж. 

Под ръководството на престижната френска образователна институция курсът се провежда за осми пореден път в България, като през периода 2017 – 2019 г. за първи път негов домакин е Пловдив, в партньорство с Община Пловдив, Френския културен институт, Министерство на културата, УАСГ София и КАБ.

Представянето на курсовите проекти е насрочено за петък и събота – 22. и 23.02.2019 г., в Дом на културата „Борис Христов“. Всеки, който се интересува от работата на курсистите може да присъства на защитата, а след приключването ѝ, участниците ще дарят разработките си на Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина