ЖивотЗабавлениеЗдравеНовиниПУЛС

Петков се ангажира НЗОК да поеме сензорите на деца с диабет тип 1

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да поеме сензорите за постоянен мониторинг на кръвната захар на всички деца с диабет тип 1 у нас. Това беше договорено на среща при премиера в оставка Кирил Петков с участието на представители на институциите, пациентски организации и експерти.

Сега, критериите, по които НЗОК финансира сензорите, дискриминира децата с добре контролиран диабет, тъй като едно от условията за отпускане на медицинското изделие е да имат лош гликиран хемоглобин – над 7. Специалисти ендокринолози и родители на деца с диабет от няколко месеца настояват това да се промени, каквото обещание получиха на срещата при премиера във вторник.

По данни на здравната каса около 4000 са децата у нас, диагностицирани с диабет тип 1, а до момента само 332 деца са заявили и получили платените от НЗОК сензори. Премиерът Петков настоя институциите да реагират в кратки срокове и да обезпечат по този начин контрола на диабета при всички деца с тази диагноза.

В хода на разговора бяха очертани редица проблеми, пред които всекидневно са изправени децата с тази диагноза и родителите им. Бе решено да се предприемат необходимите действия, с които да се гарантира достъпът на малките пациенти с диабет тип 1 до сензори. По инициатива на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) в кратки срокове ще се проведе среща с научните дружества по ендокринология и Българския лекарски съюз с цел постигане на консенсус по въпросите за осигуряването на глюкозните сензори. НЗОК разполага с необходимите средства, но специалистите трябва да са единни при определянето на правилата и критериите за отпускането на сензорите, стана ясно на срещата.

“Новите технологии за контрол и лечение са бъдещето, именно те гарантират нормално качество на
живот на българските деца с това заболяване, длъжни сме да им го осигурим“, заяви премиерът
Петков.

В срещата участваха министърът на труда и социалната политика в оставка Георги Гьоков, управителят на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев, председателят на сдружение „Култура без граници“ Росица Пандова, която в последните 10 години се занимава с интеграцията, социализацията и модерните постижения в терапията на пациентите с диабет тип 1, и експерти.

На нея бе дискутиран и въпросът с разкриването на още специализирани комисии, така че да се улесни достъпа на малките пациенти.

Източник: mediapool.bg

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина